PUNCTUL PE EI
Violenta care acompaniaza competitiile sportive creste ca buruiana-n balegar. Explicatia fenomenului e simpla. Deversatii vietii cauta aglomeratiile care le protejeaza identitatea. Turma ii vindeca pe nimici de lasitate, de complexul anonimatului, imprumutandu-le acestora forta si identitate de grup. Ascunsi in umbra galeriilor formate din suporteri care nu au nimic comun cu huliganismul, infractorii refuleaza la greu. Doar injuratura nu mai da satisfactie. Zvacneste pumnul, vajaie lantul, luceste lama sisului. Schilodirea sau chiar crima pandeste la tot pasul. Marginalii iau distanta terifiati, cerand imperativ sa se faca ceva. Indemnul disperat este atat de cuprinzator incat devine vag. Identificarea concreta a solutiilor de stopare a fenomenului cade in responsabilitatea celor banuiti de profesionism in domeniu.


Organele abilitate (incep sa ma tem de acest cliseu al abilitatii!) au actionat. Prin import de experienta si contributie originala a fost creionat un proiect de lege. Deputatul si presedintele LPF Dumitru Dragomir s-a improprietarit cu aceasta initiativa, lucrarea fiind botezata "Legea lui Dragomir". Notorietatea "initiatorului" a generat, din pacate, suspiciunea deraparii in derizoriu. Folclorul s-a substituit cunoasterii in fapt a proiectului si pentru ca este mai usor sa demolam decat sa construim, contestarea ideii a fost preferata actiunii colective de corectare si imbunatatire a textului de lege.


Suporterii au organizat un mars de protest. Ei au experienta concreta in domeniu si cred ca intr-un dialog civilizat cu autoritatile pot fi fost gasite solutii pentru eliminarea exceselor de care partile se fac deopotriva vinovate. In acelasi sens poate actiona colaborarea dintre initiatori si societatea civila. N-am sa fiu insa niciodata de acord cu atitudinile fariseice, cu cei care se grabesc sa prinda valul popular doar pentru a mai puncta fals in clasamentul notorietatii. Scriu si respect cu sfintenie dreptul la libera exprimare. Dar libertatea mea nu poate asupri libertatea partenerului social. Nu discriminez, dar am pretentia sa nu fiu discriminat. Deocamdata nu recurg la nominalizari pentru a nu starni reactii umorale. Ma rezum la a indemna la intelepciune. Este clar ca in combaterea violentei din sport trebuie actionat ferm si inainte de a numara morti. Legea a trecut de Senat. Urmeaza discutarea sa la Camera Deputatilor. Este, asadar, loc de actiune colectiva si nu avem dreptul de a sta deoparte.