CE BEM, CE MANCAM  
Ciocolata Ritter are un profil nutritional dezechilibrat, dar, daca nu este consumata in cantitati mari, nu are efecte nefaste asupra sanatatii, mai ales daca aveti o viata activa.

Ritter Sport este o ciocolata alba cu alune intregi si orez expandat (3%) ce are in compozitie: "zahar, alune (23%), unt de cacao, praf de smantana, lapte praf degresat, praf de zer, lactoza, orez, emulsificator: lecitina din soia E 322, sare, malt din orz, aroma: vanilina. Poate contine urme de arahide, migdale si grau".


ANALIZA. Ciocolata analizata este un produs zaharos cu caracteristicile celor din aceasta categorie: profil nutritional dezechilibrat cu exces de zahar, cu index glicemic ridicat si cu o densitate calorica mare. Desi produsul nu are eticheta nutritionala, aprecierile de mai sus se bazeaza pe ingredientele de pe eticheta, ne spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi. Contine o sursa de lactoza, gluten si arahide.


CONCLUZII. Produsul nu este indicat supraponderalilor, obezilor, suferinzilor de boli hepatice si renale, cardiovascularilor. Diabeticii vor consuma produsul numai cu recomandarea medicului curant. Persoanele cu intoleranta la lactoza si alergice la arahide vor testa produsul inainte de a-l consuma. Este interzis celiachicilor. E 322 (lecitina din soia) nu produce reactii alergice pentru persoanele cu alergii la boabele de soia sau la oua. Este utilizat intr-o mare varietate de produse. In mod normal, poate fi folosit de toate gruparile religioase, vegani si vegetarieni.


PrecizariRubrica se adreseaza persoanelor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii organismului nostru. Cititorii isi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021-318.20.37; 021-318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. De asemenea, acestia ne pot contacta la numarul de fax 021-318.20.35. Daca sunteti interesati de caracteristicile vreunui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere, numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi "analizata" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi ii prezentam si datele nutritionale preluate de pe eticheta produsului, fara a i-l prezenta.