Curtea Suprema de Justitie a decis ieri rejudecarea contestatiei lui Adrian Nastase, la decizia de respingere a plangerii sale formulata impotriva scoaterii de sub urmarire penala a fostului consul al Romaniei la Shanghai, Ioan Paun, in dosarul Zam
Curtea Suprema de Justitie a decis ieri rejudecarea contestatiei lui Adrian Nastase, la decizia de respingere a plangerii sale formulata impotriva scoaterii de sub urmarire penala a fostului consul al Romaniei la Shanghai, Ioan Paun, in dosarul Zambaccian.
Completul de noua judecatori al instantei supreme a admis recursul fostului premier, stabilind ca decizia initiala data de un complet de trei judecatori ai Inaltei Curti, in 26 aprilie, prin care a fost respinsa plangerea acestuia, nu s-a luat tinand cont de fondul cauzei, ci doar de o exceptie. Avocatul familiei Nastase a sustinut in fata instantei ca interesele clientilor sai au fost vatamate prin scoaterea de sub urmarire penala a lui Ioan Paun - consul general si fost sef al Consulatului General al Romaniei la Hong Kong.
Respinsa ca inadmisibila
In motivarea sentintei din 26 aprilie, magistratii sectiei penale ai instantei supreme au apreciat ca plangerea fostului premier a fost formulata de avocat fara calitatea prevazuta de lege, acesta neavand mandat special distinct, concretizat intr-o procura de acelasi fel, "ceea ce atrage ca sanctiune inadmisibilitatea plangerii". Totodata, potrivit Mediafax, magistratii au apreciat ca plangerea nu a fost formulata in baza unui text de lege corespunzator. Cu toate acestea, instanta suprema a sustinut ca, si daca ar fi fost sesizata legal, Adrian si Dana Nastase nu pot dovedi interesele legitime ce le-ar fi fost vatamate prin scoaterea de sub urmarire a lui Ioan Paun, "atata timp cat nu exista nici o legatura intre infractiunile ce au facut obiectul trimiterii in judecata a lui Adrian Nastase si cele pentru care s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala fata de invinuit (Ioan Paun - n.r.)".
DNA l-a scos de sub urmarire penala
In noiembrie anul trecut, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) l-au scos de sub urmarire penala pe Ioan Paun, dupa ce, potrivit lui Adrian Nastase, acesta ar fi pus la dispozitia anchetatorilor mai multe informatii care-l incrimineaza pe fostul premier. Potrivit Mediafax, Ioan Paun a fost acuzat de complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata si complicitate la folosirea, in fata autoritatilor vamale, a unor documente falsificate. Ioan Paun este consilier economic la Consulatul Romaniei la Shanghai, fiind in subordinea Ministerului Economiei si Finantelor. Procurorii DNA i-au trimis in judecata, in dosarul "Zambaccian" pe sotii Adrian si Dana Nastase, impreuna cu Irina Jianu, fost inspector general de stat la Inspectoratul de Stat in Constructii si Mihail Vasile, administrator la SC Eurografica SRL Bucuresti. Potrivit DNA, in perioada 2001-2006, folosind autoritatea si influenta rezultate din functiile politice si administrative ocupate in stat, Adrian Nastase ar fi comis mai multe infractiuni de coruptie. (Andrei GHICIUSCA)
Solutie definitiva
Instanta suprema a stabilit ieri ca Grupul Parlamentar PNL al Camerei Deputatilor nu putea sa atace in instanta solutia de neincepere a urmaririi penale data de procurori, in dosarul lui Adrian Nastase privind perchezitiile imobilelor din strada Zambaccian si localitatea Cornu. Potrivit Mediafax, completul de noua judecatori al Inaltei Curti a admis recursul Ministerului Public, a casat hotararea Sectiei penale si a respins plangerea ca inadmisbila, pe motiv ca Grupul parlamentar PNL al Camerei Deputatilor nu avea calitate procesuala activa in cauza. Deputatul PNL Dragos Ujeniuc a depus, in 15 februarie, un denunt, prin care il acuza pe fostul presedinte al Camerei, Adrian Nastase, de "abuz in serviciu contra intereselor publice", pentru modul in care a tratat cazul perchezitionarii caselor sale din Zambaccian si Cornu. In 25 aprilie, plangerea a fost inchisa de procurori, care au apreciat ca fapta de care a fost acuzat Nastase "nu este prevazuta de legea penala". (A.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.