Administratia americana pune la punct un nou plan pentru atacarea Iranului, dupa ce presedintele George W. Bush si acolitii acestuia au acreditat ideea ca Teheranul ar avea intentia de a se dota cu arma nucleara, afirma surse militare si din cadru
Administratia americana pune la punct un nou plan pentru atacarea Iranului, dupa ce presedintele George W. Bush si acolitii acestuia au acreditat ideea ca Teheranul ar avea intentia de a se dota cu arma nucleara, afirma surse militare si din cadrul serviciilor de securitate ale SUA. Conform cotidianului britanic Telegraph, strategii de la Pentagon au stabilit o lista de 2000 de obiective din Iran. Presa din Tel Aviv afirma ca Teheranul se afla in stare de alerta si rachetele sale sunt pregatite sa fie lansate asupra Israelului in cazul in care SUA ataca Iranul.
Ofiteri militari si din cadrul CIA afirma ca presedintia americana a initiat un program detaliat pentru o confruntare militara cu Iranul. Un ofiter din cadrul serviciilor de informatii a declarat ca, pe fondul presupusei implicari a Iranului in afacerile irakiene, inclusiv prin inarmarea insurgentilor, armata americana intentioneaza sa intreprinda incursiuni in statul islamist. O prima tinta ar fi baza de la Fajr, condusa de Gardienii Revolutiei iraniene, unde se pare ca sunt fabricate obuzele folosite de insurgentii irakieni impotriva trupelor internationale. Interventia americana ar atrage o riposta dura din partea Iranului, posibil prin atacarea infrastructurii petroliere din Golful Persic.
Un comandant militar iranian, generalul Mohammad Hassan Koussechi, a avertizat Washingtonul ca trupele sale stationate in Orientul Mijlociu sunt vizate de rachetele iraniene, apreciind ca pozitia "dominanta" a Iranului in regiune va proteja tara de orice atac. "Statele Unite sustin ca au identificat 2000 de tinte in Iran, dar ceea ce este sigur este ca americanii, care sunt peste tot in jurul Iranului sunt, de asemenea, tintele noastre", a declarat Koussechi. Statele Unite nu au exclus niciodata o optiune militara impotriva Iranului, in cazul in care refuza in continuare sa isi suspende programul nuclear.
Mar al discordiei in Franta
Ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, considera ca lumea trebuie sa se pregateasca "de ce e mai rau", adica de posibilitatea unui razboi cu Iranul. Dupa aceasta remarca a lui Kouchner, atat el, cat si presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, au fost acuzati de "extremism", de catre agentia oficiala de presa a Iranului, IRNA, citata de Mediafax. "Noul locatar de la Elysee (presedintele Sarkozy-n.red.) vrea sa copieze Casa Alba", scrie IRNA, adaugand ca "acest european a intrat in pielea americanilor si le imita urletele". Agentia, care este institutia de presa oficiala a Republicii islamice, ii acuza pe liderii francezi ca au devenit "traducatori ai vointei Casei Albe", adopand "un ton mai dur, mai inflamat si mai ilogic decat al Washingtonului".
In ce-l priveste pe premierul francez, Francois Fillon, acesta a remarcat, ieri, ca tensiunile cu Iranul au atins "punctul extrem", din cauza crizei privind dosarul nuclear, dar a dat asigurari ca diferendul poate fi inca rezolvat pe cale diplomatica. "Iranienii trebuie sa inteleaga faptul ca tensiunea a atins punctul extrem si in special in regiune, in relatia dintre Iran si statele vecine, precum si in relatia cu Israelul", a declarat el, cu ocazia unei vizite la Angouleme (centru-vest). "O confruntare cu Iranul ar fi ultima solutie pe care orice politician ar trebui sa o doreasca", a opinat Fillon, apreciind ca "sanctiunile (impuse Teheranului) nu au fost impuse pana la capat".
Si directorul general al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), Mohamed ElBaradei, respinge perspectiva unei eventuale recurgeri la forta impotriva Iranului, considerand ca "celelalte optiuni" nu au fost epuizate.
"Trebuie sa ne amintim intotdeauna ca utilizarea fortei nu poate fi luata in considerare decat atunci cand toate celelalte optiuni sunt epuizate. Nu cred deloc ca am ajuns in acel punct", a declarat el, in prima zi a adunarii generale a celor 144 de state membre ale AIEA, desfasurata la Viena.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.