A reaparut discret pe agenda mediatica Mona Musca. Deocamdata, sintem martorii citorva teste de piata.

La inceput, colegii de partid iti vor cere sa revii asupra deciziei de a te retrage. Te vor regreta chiar si adversarii politici. Apoi, o stire scurta cu tine; apoi, inca una. Poate si un talk-show. Sau chiar doua. De ce nu? Asa se (re)incepe. Cu discretie si sfiala. Fara sa faca mare vilva, exact cum e indicat, de altfel, intr-o asemenea situatie delicata. Este vorba despre Mona Musca. Editia de toamna 2007: cu mai putin discurs anticomunist si cu mai multa retorica despre pensii. Unii ar spune: recalificare. Ar putea fi si un rebranding. Sa urmarim! Chiar si daca ar fi fost in posesia unei cantitati de indolenta comparabila cu cea a altor politicieni, Mona Musca ar fi putut continua bine mersi sa faca politica. Pentru ce inseamna „personajul politic" pe care l-a intruchipat, a decis, insa, foarte bine: sa se autosuspende. Faptul ca a ales sa faca mai multi pasi inapoi si sa taca un an explica in parte si intretine o cota de incredere impresionanta pentru fosta liberala. Mona Musca a scazut, e drept, semnificativ, dar chiar si asa domina in continuare, ajutata si de prestatia restului „competitoarelor", topurile care masoara increderea in femeile-politicieni.

Trecerea cu bine a testului tacerii e doar primul pas. Acum, Mona Musca stie: oamenii nu au uitat-o, iar faptul ca inca are un credit mare e si un indiciu ca unii dintre ei ar putea pune in paranteza neplacutul episodul cu trecutul ascuns. Sigur, de acum inainte, doamna Musca va risca enorm daca va mai incerca sa tracteze proiecte cu un continut moral ridicat. Daca peste intransigenta sa cu privire la comunism s-a asezat un strat gros de ipocrizie, peste faima de politician indirjit si eficient nu s-a pus praful. „Eficienta" e un bun speraclu cu care Mona Musca poate incerca sa redeschida usa politicii mari. Nici aceasta nu garanteaza reusita.

Mai e nevoie de ceva esential: de vot uninominal. Daca vom avea asa ceva si daca Monei Musca i se va gasi o circumscriptie mai usoara, sansele pentru o revenire cu succes in politica sint mai mari. Poate ca unii dintre dumneavoastra vor intreba - si ce legatura are cu toate astea Valeriu Stoica? Ingaduiti-mi un zimbet. Si o remarca: Valeriu Stoica stie ca, uneori, in politica nimic nu se pierde si ca e cite ceva care se poate transforma si care se poate cistiga.