Compania trebuie sa plateasca 497 de milioane de euro pentru abuz de pozitie dominanta.

Curtea Primei Instante a dat ieri verdictul sau in procesul Microsoft impotriva Comisiei Europene (CE), fiind de acord cu descoperirile acesteia
Compania trebuie sa plateasca 497 de milioane de euro pentru abuz de pozitie dominanta.

Curtea Primei Instante a dat ieri verdictul sau in procesul Microsoft impotriva Comisiei Europene (CE), fiind de acord cu descoperirile acesteia in cea mai mare parte si gasind ca Microsoft a abuzat de pozitia sa dominanta, arata un comunicat al institutiei.

Cu toate acestea, Curtea a anulat anumite parti din decizie, cum ar fi numirea unei terte persoane care sa monitorizeze Microsoft si sa aiba acces la toate informatiile companiei, practica despre care spune ca nu are baze legale in Uniunea Europeana si pentru care a criticat Comisia. La 23 martie 2004, CE a adoptat o decizie conform careia Microsoft ar fi incalcat Articolul 82 din Tratatul CE, abuzind de pozitia sa dominanta. Comisia a impus Microsoft, de asemenea, o amenda de 497 de milioane de euro.

Impotriva Microsoft exista doua acuzatii, prima fiind faptul ca a refuzat sa furnizeze competitorilor sai informatii care sa le permita produselor acestora interoperabilitate cu produsele Microsoft. A doua acuzatie este distribuirea Windows Media Player impreuna cu sistemul de operare Windows, despre care CE spune ca a afectat competitia pe piata playerelor software.

Curtea Primei Instante a fost de acord, in verdictul sau, cu toate descoperirile si cererile CE, pastrind si valoarea amenzii impuse, de 497 de milioane de euro. Microsoft are la dispozitie doua luni pentru a face apel la Curtea de Justitie a Comunitatii Europene impotriva acestei decizii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.