Exista si oameni politici carora le pasa. Astfel, in judetul Bihor se va desfasura unul dintre cele mai ample proiecte de investitii transfrontaliere pentru amenajarea cursurilor de apa din vestul tarii.

Vointa politica. La initiativa doam
Exista si oameni politici carora le pasa. Astfel, in judetul Bihor se va desfasura unul dintre cele mai ample proiecte de investitii transfrontaliere pentru amenajarea cursurilor de apa din vestul tarii.

Vointa politica. La initiativa doamnei Lucia Varga, secretar de stat la Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile si a Administratiei Nationale Apele Romane - Directia Crisuri, a fost organizata la Oradea, pe 17 septembrie o dezbatere publica legata de demararea unui proiect comun Romano-Ungar de reabilitare si modernizare a Crisului Repede. Bazinul hidrografic al raului va fi amenajat pe sectorul aval de priza Oradea, pana la frontiera romano-ungara, in judetul Bihor, iar pe teritoriul ungar, pe sectorul de rau de la frontiera si pana in zona oraselor Debrecen si Gyula. Initierea acestui proiect s-a impus datorita problemelor aparute, cum ar fi eroziunile de maluri, formarea unor plaje sau insule in albia majora, prezenta unor zone fara diguri si, nu in ultimul rand, existenta unor cerinte locale privind dezvoltarea economico-sociala a zonei. "Dincolo de necesitatea de a proteja localitatile riverane raului Crisul Repede impotriva inundatiilor, amenajarea va permite o dezvoltare durabila a zonei transfrontaliera prin investitii in economie, in turism, toate acestea ducand la dezvoltarea permanenta a relatiilor de buna vecinatate in zona intre romani si unguri.
Dezbaterea si-a propus sa atinga mai multe puncte: situatia proiectului in momentul de fata, implicarea autoritatilor locale din Romania si Ungaria in acest proiect, consultarea cu ONG-urile din domeniul mediului si gasirea celor mai bune cai de colaborare in elaborarea acestuia.
La acesta dezbatere au fost prezenti reprezentanti ai Administratiei Nationale Apele Romane - Directia Crisuri, ai Directiei de Protectie a Mediului si Apelor din Ungaria, autoritati locale din Romania si Centrul Regional de Supraveghere Ecologica "Muntii Apuseni" (CRSE), ca reprezentant ONG. De notat este insa absenta de la acest eveniment a celor care teoretic ar fi trebuit sa fie cei mai interesati de derularea acestui proiect si anume reprezentantii Consilului Judetean Bihor.Sustinere europeana. Proiectul, initiat prin hotararea sedintei comune a guvernelor Romaniei si Ungariei, din 16 noiembrie 2006, care a avut loc la Budapesta, se va derula cu ajutorul unui program de finantare pentru dezvoltarea transfrontaliera romano-ungara. Proiectul se va desfasura cu ajutorul unui program de finantare pentru dezvoltarea transfrontaliera romano-ungara, program al carui buget total are valoarea de 275,2 milioane de euro, din care contributia europeana din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) va fi de 224,4 milioane de euro si cofinantarea nationala a celor doua state membre se va ridica la valoarea de 50,8 milioane de euro. Din aceste fonduri, Romania are alocata suma de 148,5 milioane de euro, 121,5 milioane de euro reprezentand contributia europeana din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) si cofinantarea nationala in valoare de 27 milioane de euro.
"Este timpul sa fim mai responsabili in abordarea relatiilor de parteneriat, nu numai in acest proiect, ci in general", a declarat secretarul de stat Lucia Varga. "Romania, in calitatea sa de tara membra a U.E., trebuie sa dea dovada ca este un partener credibil si serios in proiectele pe care le promoveaza. Trebuie sa ne comportam la nivelul standardelor grupului de elita in care am fost acceptati si sa mai lucram putin, fiecare dintre noi, la ceea ce numim "probleme de mentalitate". Inca nu am scapat, de superficialitate, nerespectarea angajamentului luat sau a termenelor contractuale. In acest proiect, o disfunctie in lantul activitatilor inregistrata la noi, afecteaza partenerul, care duce la pierdere de bani, in ultima instanta, prin diminuarea calitatii lucrarii", a subliniat Lucia Varga.
In acest proiect vor fi incluse sapte localitati din judetul Bihor: Santandrei, Palota, Traian, Girisul de Cris, Toboliu, Santion, Cheresig. Aici se vor executa lucrari hidrotehnice pentru amenajarea raului Crisul Repede, menite sa duca la imbunatatirea factorilor de mediu in zona si evitarea degradarii ecosistemelor, amenajarea peisagistica a raului, asigurarea conditiilor optime pentru practicarea sporturilor de apa si a navigatiei cu ambarcatiuni usoare si o imbunatatire substantiala a scurgerilor apelor mari ca masura de prevenire a riscului de inundatii.Un prim pas. In plus, prin programul de lucrari propuse, se vor realiza o serie de amenajari necesare, care urmaresc combaterea eroziunii albiei, aparari de maluri, reabilitarea digurilor, lucrari in albia majora, amenajari pentru realizarea conditiilor de navigatie (praguri, ecluze, noduri hidrotehnice, asigurarea conditiilor de navigatie la poduri), care vor asigura si legatura intre Oradea, Debrecen si Gyula pe cale navigabila, amenajarea unui port de agrement si amenajari pentru sporturi nautice. Deasemenea, vor fi create si zone dedicate pescuitului sportiv, terase si restaurante, toate introduse in ansamblul amenajarilor peisagistice pe care proiectul le propune.
In contextul initierii programului de colaborare romano-ungara, secretarul de stat Lucia Varga declara ca "acest proiect va aduce beneficii mari judetului Bihor in special in ceea ce priveste calitatea vietii si a dezvoltarii economice. Din acest motiv, pentru a intelege exact nevoile existente, am hotarat impreuna cu ONG-urile prezente la eveniment sa constituim o echipa de lucru care, sub coordonarea Ministerului, sa se implice in elaborarea proiectului si care sa asigure sustenabilitatea acestuia in timp. Sugestiile si opiniile oamenilor care traiesc in aceasta zona vor sprijini atingerea unui optim al investitiei, fara indoiala", a subliniat Lucia Varga.
Delegatia maghiara a mentionat ca in Ungaria exista zone navigabile pe cursul Crisului Triplu si si-a manifestat toata deschiderea pentru acest proiect, deoarece acesta se incadreaza in prioritatile statului maghiar in acest moment.
Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile va initia si in perioada urmatoare proiecte ce vor avea ca sursa de realizare programul de finantare pentru dezvoltare transfrontaliera Romania-Ungaria.
"Dumneavoastra, presa, sunteti cel mai nemilos critic si paznic al lucrului bine facut", a declarat in finalul intalnirii de ieri Lucia Varga. "Este ceea ce ne trebuie, in aceasta perioada de tranzitie prelungita prin care trece Romania. Un ochi obiectiv, un for care sa atentioneze si sa regleze la timp derapajele, in sprijinul societatii, in ansamblu".
Sa fim asadar cu ochii pe ei! Poate incep si altii sa miste!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.