Cu o coalitie scindata de politica antioccidentala a premierului, Serbia devine imprevizibila in apropiatele negocieri cu kosovarii.Presedintele Tadici (stinga) si premierul Kostunitase apropie de sfirsitul coabitarii politice Premierul sirb Vojislav Kostunita a alimentat o data in plus sentimentele antioccidentale din cadrul partidului sau, acuzind Vestul ca doreste crearea unui ministat NATO in Kosovo. „Cum ar putea fi numita o structura in care NATO are puteri nelimitate altfel decit un stat NATO", a declarat Kostunita, in cadrul unei intruniri a Partidului Democrat din Serbia, care a avut loc simbata. Declaratiile dure ale premierului pot submina sansele de reusita ale intrevederii cruciale dintre reprezentantii sirbi si cei kosovari. Reuniunea urmeaza sa fie pregatita de troica SUA-UE-Rusia, care se intruneste astazi, la Londra. Premierul sirb a mai sustinut ca, indiferent ca provincia Kosovo se va desprinde de Serbia sau nu, aderarea la NATO nu este in interesul Serbiei. „Cum este posibil ca Serbia sa adere la o alianta militara care mai intii a bombardat-o, iar apoi si-a trimis trupele in Kosovo, fara acordul Consiliului de Securitate ONU, pentru a recunoaste independenta unilateral proclamata a acestei parti integrante a Serbiei", a justificat Kostunita decizia de a pastra neutralitatea tarii sale. In 2006, Serbia a devenit membra a Parteneriatului pentru Pace, care este frecvent privit ca o anticamera a aderarii la NATO.

Liderii partidului condus de Kostunita s-au lansat in acuze la adresa partenerilor de guvernare, Partidul Democrat, al presedintelui Boris Tadici. Acesta a fost acuzat, alaturi de ministrul de Externe, Vuk Jeremici, pentru sustinerea aderarii la UE si NATO si atitudinea antirusa. „Presedintele nu are nici o autoritate in politica externa. El este obligat, ca orice oficial, sa respecte politica de stat, iar guvernul nu a decis ca Serbia sa adere la NATO", a ripostat Branislav Ristivojevici, purtatorul de cuvint al partidului lui Kostunita.

Presedintele Tadici, al carui partid este mai bine cotat in sondaje, doreste organizarea alegerilor prezidentiale inainte de verdictul in privinta statutului Kosovo, insa premierul Kostunita a refuzat convocarea scrutinului. El doreste ca alegerile sa aiba loc dupa obtinerea independentei Kosovo, atunci cind resentimentele sirbilor vor da cistig de cauza ultranationalistilor. Analistii sirbi citati de Reuters considera ca Kostunita ar putea decreta chiar stare de urgenta si ar urma sa guverneze cu sprijinul ultranationalistilor din Partidul Radical, pina la alegerile prezidentiale.