Directorul TVR 1, Dana Deac, arata cit din grila de toamna a fost ideea ei si cit a fost influentata de noul presedinte al postului public.

Care-i filosofia TVR 1?

In toamna asta as vrea sa le spun zilnic telespectatorilor ca ma preocupa viata lor. E ca si cum le-am spune „domnule, doamna ma preocupi!". Zece minute zilnic, inainte de jurnal, vom avea o ancheta originala a TVR care le va arata autoritatilor ce probleme sint: ca nu se repara strazile, ca banii se cheltuiesc prost, ca birocratia ne sufoca.

Cit de mult ti-ai vazut ideile in grila asta si cit de mult au fost influentate de noul sef al TVR?

Conceptia editoriala a grilei e atributia directorului de canal. Sigur ca m-am consultat si cu Alexandru Sassu. Ideile mele nu cred ca au displacut, dovada fiind publicistica din prime time.

In timpul meciurilor de fotbal, pierdute de TVR, ce veti pune?

Dupa cum stiti, TVR 1 difuzeaza o serie de meciuri, chiar daca nu sint cele dintre echipele clasate pe primele locuri in Liga I. Este greu sa concurezi fotbalul, iar daca sint meciuri din Liga Campionilor, este aproape imposibil.

Care-s noutatile la TVR?

Lucia Hossu Longin va realiza o serie de docu-drame, pe modelul „Memorialului durerii". Emisiunea „Fara frontiere", realizata de Luca Niculescu, va fi un magazin de stiri si comentarii europene, unde se vor invata regulile „jocului de-a europeanul". La divertisment as nominaliza o emisiune-concurs de muzica populara, prezentata de Iuliana Tudor. O alta va consta intr-un concurs intre 3 formate ce vor fi difuzate duminica, supuse voturilor telespectatorilor. Cel mai popular format va primi drept premiu posibilitatea de a fi realizat in sezonul de primavara al anului 2008.

Se vorbeste de o infuzie de talk-show politic.

Aici a fost o exagerare generata de unele persoane deranjate ca nu mai prezinta emisiuni la TVR 1. Vor fi emisiuni blitz, la care sa nu ai timp sa te plictisesti: 25 de minute lunea si alte 25 miercurea. Adica 50 de minute pe saptamina. Luni, un talk-show moderat de Marian Voicu, miercuri unul moderat de Monica Ghiurco. Ramine „Saptamina politica". Asta-i toata politica la TVR 1.

Cu ce vechituri, bune de adus audienta, va laudati?

Nu as spune vechituri. „Surprize, surprize..." ramine in grila pina la sfirsitul anului. „Poporu’ zice" este un alt program care a avut succes in timpul verii, si il pastram, schimbind putin formatul. Prezentatorul, care pina acum era incarcerat, iese din inchisoare. Mai avem doua emisiuni superbe despre religie, „Pelerin" si „Cararea imparatiei". „Ochiul magic" si „Reflector" - cele doua emisiuni de reportaj si ancheta. Si bineinteles ca mai sint „clasicele" „Tezaur folcloric", „Viata satului" si „Teleenciclopedia", precum si emisiunile care se adreseaza minoritatilor. Revine in grila de toamna „Rrom european", un format produs de Mircea Toma, care se alatura colegului sau intru „Catavencie", Liviu Mihaiu.

Cultura cum va fi reprezentata, dupa excluderea „Nocturnei" si a „Lumii citeste!"?

„Nocturne" nu este o emisiune exclusa. A intrat intr-o binemeritata pauza. Conceptul de „sezonalizare" a unei emisiuni, valabil la toate televiziunile, apare si la noi. Iar „Lumea citeste!" o puteam regindi pentru primavara… Nu am inteles reactia lui Ioan T. Morar, care era platit de producatori sa prezinte un format. TVR 1 are in continuare doua talk-show-uri culturale de traditie: „Profesionistii" si „Garantat 100%", vom mai avea o emisiune de recomandari culturale, „1 va recomanda".

Fete frumoase, sini atractivi avem in noua grila?

Sinii atractivi trebuie cautati la alte televiziuni. De fete frumoase nu ducem nici noi lipsa, doar ca ale noastre au personalitate si ceva de spus.