Fostul consilier prezidential spune ca seful statului este exact ceea ce a promis in campania electorala ca va fi - „un presedinte-jucator". Ii reproseaza totusi relatia cu presa.Adriana Saftoiu crede ca in relatia
Basescu-Guvern era loc si de mai bine „Un presedinte de nota 10, daca este sa tinem cont de ceea ce a promis in campania electorala din 2004: un presedinte activ, implicat, care va sanctiona public atunci cind lucrurile nu merg in directia buna" - asa il caracterizeaza pe Traian Basescu, in primele sale 1.000 de zile la Cotroceni, fostul consilier prezidential Adriana Saftoiu. Cotidianul v-a prezentat ieri un bilant al mandatului de pina acum al sefului statului. Daca este sa ii reproseze ceva lui Basescu, Saftoiu aminteste relatia cu presa. „Nu e o relatie de nota 10", spune fosta mina dreapta a presedintelui. „Cred ca uneori a pus pe seama presei mai multe bube decit avea. Oricum, dupa 2005, intr-un fel si datorita presedintelui, o mare parte dintre actionarii trusturilor de presa si-au asumat proprietatile", adauga aceasta.

La capitolul plusuri, Adriana Saftoiu aminteste: lupta impotriva coruptiei, „in care a fost perseverent, chiar daca rezultatele nu au fost intotdeauna pe masura", condamnarea comunismului si desecretizarea dosarelor fostei Securitati sau consecventa in politica externa. In plus, Adriana Saftoiu spune ca Basescu a punctat si la capitolul relatiei cu Parlamentul si partidele politice, acolo unde „a fost cel mai des in Parlament, si-a asumat responsabil initierea unor legi si a initiat negocieri cu partidele. Acum depinde de ce parte a baricadei ne aflam".

La polul opus, al minusurilor, fostul purtator de cuvint al presedintelui invoca relatia cu Guvernul, acolo unde spune ca „era loc si de mai bine" si crede ca in relatia cu institutiile statului „trebuie sa se gaseasca o cale de mijloc pentru a mai detensiona o parte dintre conflictele de pe scena politica". „Toate minusurile nu vin exclusiv din zona presedintelui, ci si din partea cealalta a institutiilor", precizeaza Adriana Saftoiu.

Contactata ieri de Cotidianul, fosta sefa a Cancelariei Prezidentiale Elena Udrea a refuzat sa comenteze sau sa aprecieze prestatia lui Basescu la Cotroceni.

Constantinescu: „Basescu e de nota 3!" Liderul Actiunii Populare, fost presedinte al Romaniei, sustine ca pina si actiunile pozitive ale actualului sef al statului sfirsesc prost.

Fostul presedinte Emil Constantinescu s-a aratat ieri neindurator cu Basescu. I-a dat nota 3. „In cazul presedintelui Traian Basescu, chiar si elementele pozitive conduc la consecinte negative. Comunicarea buna cu poporul a dus la promovarea unui populism primitiv. Condamnarea comunismului urmat de refuzul adoptarii unei legi a lustratiei - o simpla demagogie, o manipulare a electoratului de dreapta. Relatia privilegiata cu SUA, o idee buna gestionata prost, a condus la deteriorarea relatiilor cu tarile UE, cu vecinii si a denotat o slugarnicie jignitoare din partea Romaniei. Eliberarea ostaticilor - daca se va dovedi o diversiune a serviciilor secrete - va da o lovitura catastrofala statului roman", sustine Constantinescu.

La puncte negative, Emil Constantinescu a inclus promovarea pachetului de legi privind siguranta nationala, care „confereau puteri discretionare serviciilor, in acelasi timp cu atacul permanent al sefului statului la adresa institutiilor democratice: Parlament, Guvern, judecatori". Tot aici, Constantinescu mentioneaza blocarea numirii unor ambasadori in marile capitale ale lumii, izolarea tarii pe plan regional, precum si crearea unei „stari conflictuale in societatea romaneasca, intr-un moment in care aceasta avea nevoie de o buna gestionare a succesului integrarii si a cresterii economice".

La rindul sau, fostul presedinte si actual senator PSD Ion Iliescu a refuzat ieri sa noteze prestatia succesorului sau la Cotroceni. „Nu as vrea sa particip la acest demers. Nu e usor pentru nimeni sa fii presedinte. Domnul Basescu are insa un handicap major: caracterul. Asta l-a impiedicat sa-si indeplineasca pe deplin rolul. Din acest motiv, eficienta prezentei sale a fost redusa", ne-a spus Ion Iliescu.

Bilantul celor 1.000 de zile de mandat Basescu, pe www.cotidianul.ro/select