Pentru deschiderea unei mici fabrici de mobila nu e nevoie de foarte multi bani.Investitia in utilaje se ridica la 25.000de euro + TVA Boomul de pe piata imobiliara a crescut cererea de mobila. Cu un credit nu foarte consistent, oricine poate intra intr-o astfel de afacere. Pentru a putea produce orice tip de mobilier din PAL, o fabrica trebuie sa fie dotata cu circular cu incizor, freza, masina de aplicat pe cant, masina de gaurit multiplu si aspiratoare de rumegus. Doar investitia, la preturi minime, in aceste utilaje se ridica la 25.000-26.000 de euro. La aceasta suma se adauga TVA. „Cu aceste utilaje si cu citiva oameni de meserie se poate produce orice tip de mobilier, inclusiv mobilier de birou", ne-a spus Dan Pruteanu, director de marketing la firma Danibrum. Cel mai scump utilaj este masina de aplicat pe cant. In functie de operatiile pe care le face, pretul acesteia variaza intre 11.000 si 90.000 de euro, plus TVA. Utilajul poate aplica adeziv pe suprafate, poate fi folosit la taierea grosiera a cantului din rola, preseaza cantul pe material, mai este folosit la dimensionarea precisa la capete si multe altele. Un alt utilaj folosit la confectionarea de mobila, care nu trebuie sa lipseasca din nici o fabrica de profil, este circularul cu masa mobila, cu incizor. Acesta e folosit la dimensionarea placilor de PAL, PFL, MDF.

Pretul acestuia este de 4.890 de euro, la care se mai adauga si TVA. „In cazul in care pe cant se pune cauciuc sau PVC este nevoie si de o freza", ne-a spus Silviu Pop, agent comercial in cadrul firmei Dav Global Trading SRL, adaugind ca operatia se foloseste mai mult la mobilierul de birou. Pretul unei freze este de 6.200 de euro, fara TVA. Masina de gaurit multiplu este utilajul fara de care mica fabrica de mobila nu ar putea sa produca prea multe piese de mobilier. In functie de numarul seturilor de mandrine, pretul acesteia variaza intre 2.500 si 16.000 de euro, la care se adauga si TVA. Ultimul utilaj pentru bunul mers al productiei dintr-o minifabrica de mobila este aspiratorul pentru rumegus. Acesta are rolul de a stringe intr-un loc rumegusul rezultat din diverse operatiuni. Pretul unui astfel de aspirator, in functie de capacitatea de stocare, variaza intre 290 si 600 de euro, fara TVA.

O bucatarie la patru zile Potrivit lui Iosif Kiszner, General Manager la SC Amis Impex SA, producator de mobila, o fabricuta cu utilajele amintite si cu cinci-sase salariati priceputi va putea sa produca o mobila de bucatarie in aproximativ patru zile sau un dormitor pe saptamina. Pretul unei bucatarii din PAL este de aproximativ 500 de euro, iar al unui dormitor, din acelasi material, de 1.000 de euro.

Mai multe utilaje pentru prelucrarea lemnului, pe www.cotidianul.ro/select