Psihologii spun ca nu trebuie sa consideram casnicia o destinatie, ci o lunga calatorie, plina de lectii si momente grele, pentru care nimeni nu ne poate pregati. Dar tocmai aceste greutati dau valoare vietii in doi.

1. Socul rudelor, dupa nunta
Inainte de casatorie, credem ca, atat timp cat alegem persoana potrivita, vom fi fericiti pana cand moartea ne va desparti. Numai ca ne dam seama dupa luna de miere, sau chiar mai inainte, ca, oricat de minunata ar fi persoana de langa noi, nu ne face fericiti in fiecare moment din viata. Ajungem chiar sa gandim ca ne-am grabit prea mult sa ne casatorim. „Intr-adevar exista un soc al casatoriei. Brusc, peste noapte chiar, avem alt statut social si incepe sa conteze foarte mult relatia cu rudele, casa, salariul, economiile”, a explicat psihologul Hanibal Dumitrascu. Toate aceste lucruri ne fac sa credem ca nu am ales persoana potrivita, fara sa ne gandim ca, oricine ar fi in locul sau, situatia ar fi aceeasi. Uitam foarte repede sintagma „la bine si la rau” si ne asteptam ca totul sa fie usor. Psihologii spun ca trebuie sa invatam ca viata in doi nu este o destinatie, ci o lunga calatorie.

2. E nevoie de multa munca si rabdare
Cei din jurul nostru ne spun deseori ca o casnicie presupune multa munca de intelegere. Ne gandim ca este vorba despre multa rabdare atunci cand partenerul uita sa faca o treaba casnica, dar cu siguranta va intelege atunci cand i se va atrage atentia. Aceasta gandire nu reprezinta nimic mai mult decat o naivitate. Nu veti schimba decat foarte greu sau deloc un obicei al partenerului. Fiecare persoana este complicata. Putine sunt cuplurile in care partenerii se invata sa faca lucrurile asa cum ii plac celuilalt. Este singura solutie, ca si cum ai invata o materie la scoala. Iar momentul casatoriei nu inseamna ca ati terminat. E ca si cum ati fi intrat la liceu. De cate ori ati mai invatat cate ceva, partenerul se va schimba un pic, la fel ca si dumneavoastra, de altfel.

3. Cauza certurilor, lipsa de atentie
Cei care sustin sintagma „Nu fi niciodata nervos” sau „Nervii ii lasi la serviciu” nu stiu, probabil, care este atmosfera cand doi soti ajung sa se certe. Acuzatiile zboara de la unul la celalalt si nu toate serile se incheie cu impacari.