Romania e un caz atipic. La noi ar trebui sa se privatizeze si educatia. Din primul pina in ultimul an. Statul sa dea doar banii.

O data pe an se face scoala in Romania. In prima zi. Se fac poze cu politicieni cit pentru urmatoarele doua semestre. Si se dezbate cit pentru cele doua care au trecut de la ultimele poze si in care nu s-a intimplat nimic. In restul anului, doar liniste. Nu fosniti bani, ca dorm managerii! Pina acum nu erau bani, asa ca isi gaseau toate scuzele ca sa doarma. Anul acesta banii au venit, dar cei mai multi nu s-au trezit. Ori s-au trezit ca nu stiu ce sa faca.

Dar despre ce vorbim, de fapt? Cuvintul manager este singurul care se potriveste in contextul banilor care ar trebui folositi. Insa cine sint managerii? Inspectorii, primarii, directorii de scoli? Stiu vreunii dintre ei ca au si aceasta atributie? De cum arata lucrurile pina acum, cel mult se suspecteaza unii pe ceilalti ca ar trebui sa stie. Cea mai simpla situatie de blocaj este nu ni s-a dat" vs nu ni s-a cerut". Mai departe apar insa variante si mai naucitoare: N-am cerut, dar ni s-a dat" si am cerut, dar au luat altii". Un lucru s-a pierdut aproape cu totul: urma banilor. Din cinci lei disponibili pentru investitiile in infrastructura de educatie, doar unul a fost cheltuit. Dar asta este o medie nationala. Pentru ca sint judete unde ponderea se apropie de sau chiar atinge 0%.

Insa nici cele mai performante judete nu au reusit sa cheltuiasca macar jumatate din bani. Daca ar fi fost asa, mai era o speranta: ca exista baza de selectie pentru manageri care sint in stare sa gestioneze banii. Dar sa pui pe cineva care s-a descurcat prost sa gestioneze lucrurile care au fost facute foarte prost pare o situatie disperata. Pe de alta parte, nu putem nici sa ne bazam pe scenariul ca ar fi invatat cineva ceva din experienta asta. Pentru ca a devenit regula: banii publici ramin necheltuiti atit timp cit nu exista un cit de mic interes financiar din partea baronetului aflat in functii.

Astfel ca ramine o singura solutie. La noi ar trebui sa se privatizeze si educatia. Din primul pina in ultimul an. Statul sa dea doar banii. Iar manageri adevarati sa se bata pe ei. Pare surprinzator, dar scoala este un domeniu foarte competitiv. Elevii buni ii cauta pe profesorii buni si invers. Birocratia face insa ca acest potential de performanta sa se transforme in spagi si meditatii, iar banii contribuabililor sa se iroseasca. O scoala bazata pe cerere si oferta i-ar rasplati si pe profesorii buni, si pe directorii performanti, si pe elevii care vor sa invete. Din parada de politicieni care va avea loc astazi, care ar trebui tratata ca o defilare a rusinii, il astept pe unul care sa aiba curajul sa propuna privatizarea. Promit ca il voi vota.

In economie, privatizarea a dat rezultate. Dupa lungi sfortari si rateuri, cind statul a iesit din afaceri, lucrurile au inceput sa mearga. De fapt, acesta este si motivul pentru care acum exista bani pentru scoli. Astazi, un sistem proaspat incearca sa sustina financiar unul putred. Nu reuseste. Banii pe care i-a primit educatia au venit ca parfumul peste transpiratie. Este, mai intii, nevoie de un dus.