Compania suedeza TerraNet a implementat aceasta idee prin folosirea tehnologiei peer-to-peer care permite utilizatorilor sa initializeze apeluri direct intre cele doua telefoane mobile fara a fi nevoie de o statie de baza GSM.
Aceasta tehnologie a fost conceputa pentru pentru a deservi zonele rurale sau izolate unde extinderea retelelor mobile nu ar fi o optiune fezabila. Proiectul a fost lansat recent in Tanzania si Ecuador.
Tehnologia implementata de TeeraNet foloseste telefoane special adaptate pentru a functiona ca noduri de retea care servesc la transmiterea de date si efectuarea apelurilor telefonice, extinzand aria de acoperire a retelei. Acest mod de colaborare intre terminalele mobile nu implica niciun cost pentru utilizatori in efectuarea convorbirilor.
In timp ce fiecare telefon TerraNet are o raza maxima de acoperire de un kilometru, oricare alt telefon aflat in zona ajuta la directionarea apelurilor, dubland raza de acoperire. Acest principiu aplicat de mai multe ori creeaza o miniretea.
Fondatorul TerraNet, Anders Carlius, a precizat ca aceasta tehnologie a creat si mari probleme, precum necesitatea unui numar foarte mare de frecvente libere, insa si-a exprimat speranta ca aceasta tehnologie va fi la fel de des intalnita pe mobile, cum e in prezent Bluetooth.
"Cea mai mare problema a noastra o reprezinta marii operatori de telefonie care sunt de parere ca tehnologia nu functioneaza si nu are un model de afaceri" a declarat Anders Carlius.
Tot fondatorul TerraNet a mai afirmat ca producatorul de telefoane mobile Ericsson a investit in compania sa aproximativ 4,4 milioane de euro, ceea ce, considera el, e o dovada ca acest model de afacere este viabil.