Secretarul general al Camerei Deputatilor a invitat, luni, reprezentantii sindicatelor din institutie pentru a afla  motivele pentru care unul dintre sindicate, cel al salariatilor Camerei, a anuntat ca ar putea declansa o greva generala,
Secretarul general al Camerei Deputatilor a invitat, luni, reprezentantii sindicatelor din institutie pentru a afla  motivele pentru care unul dintre sindicate, cel al salariatilor Camerei, a anuntat ca ar putea declansa o greva generala, insa reprezentatii acestuia au plecat de la discutii.

Reprezentantii Sindicatului Salariatilor Camerei Deputatilor s-au retras de la negocierile initiate de secr etarul general al institutiei. Liderii acestui sindicat anuntasera, la sfarsitul saptamanii trecute, ca vor declansa o greva generala incepand cu 1 octombrie daca nu le vor fi satisfacute unele revendicari, printre care semnarea Constractului Colectiv de Munca.

"In Camera Deputatilor nu exista Contract Colectiv de Munca. Reprezentam peste 600 de oameni care, daca nu se ajunge la negocieri, sunt dispusi sa intre in greva generala. In conditiile in care noi incercam sa purtam un dialog, conducerea Camerei Deputatilor incurajeaza infiintarea unui sindicat paralel, pe care il sprijina din toate punctele de vedere. Este un sindicat galben, vandut administratiei, format din 25 membri, care a primit sediu si toate facilitatile posibile", a acuzat vicepresedintelui Sindicatului Salariatilor Camerei Deputatilor, Adrian Suciu.     
El a explicat ca motivul pentru care a iesit de la discutii este ca nu a vrut sa expuna strategia sindicala a organizatiei sale.    
"Este absolut stupid ca noi sa ne prezentam strategia de fata cu un sindicat galben", a mai spus Suciu, tinand sa mai precizeze ca angajatii Camerei Deputatilor nu beneficiaza de conditiile minimale de protectia muncii.

In replica la acuzatii, reprezentantul celuilalt sindicat, cel al functionarilor publici parlamentari, Vasile Radulescu, a declarat ca "scopul este unul josnic"."In loc sa ne ocupam de problemele sindicale, el vrea sa se impuna", a spus Radulescu.

La randul sau, secretarul general al Camerei inferioare a Parlamentului, Georgeta Ionescu, a afirmat ca, motivul pentru care a invitat liderii ambelor sindicate este ca a dorit sa afle care sunt revendicarile acestora. "Din pacate, am constatat ca nu poate avea loc un dialog real, intrucat unul dintre sindicate nu a facut altceva decat sa continue un razboi care nu este al institutiei si nu discutarea unor probleme legate de conditiile de munca sau de problemele salariatilor. Astept o lista a revendicarilor salariatilor", a declarat Georgeta Ionescu. Ea a tinut sa mentioneze ca nu se poate pune problema unor negocieri pentru semnarea unui contract colectiv de munca.

"Noi suntem o institutie bugetara. Suntem platiti de la bugetului statului, dintr-un capitol special. Pentru plata salariala avem o lege speciala, care prevede drepturile si obligatiile salariatilor, avem un regulament de ordine interioara, care a fost aprobat anul trecut, in care sunt, de asemenea, drepturile si obligatiile. Cel putin, in ceea ce priveste drepturile salariale nu exista posibilitatea unei negocieri atat timp cat exista o lege care reglementeaza acest lucru", a mai spus Georgeta Ionescu.

Cat priveste conditiile de lucru, Georgeta Ionescu a spus ca nu i-au fost comunicate probleme din acest punct de vedere.    Totodata, secretarul general al Camerei Deputatilor nu a exclus posibilitatea ca, daca salariatii de la anumite directii decid sa intre in greva generala, sa externalizeze serviciile respective, conform unei dezbateri mai vechi pe aceasta tema. "Exista si alte variante, pentru ca, din discutiile purtate, Biroul Permanent are in vedere si externalizarea unor servicii ale Camerei. Daca va fi necesar, in masura in care soferii nu vor dori sa se achite de indatoririle de serviciu, vom apela la sservicii de transport", a mai spus Ionescu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.