Marul discordiei este un obiect de patrimoniu din anul 1756

Muzeul National de Arta al Romaniei a reclamat, in acest week-end, disparitia unei broderii Epitaf, datand din 1756 si clasata de Ministerul Culturii si Cultelor in patrimoniul c
Marul discordiei este un obiect de patrimoniu din anul 1756

Muzeul National de Arta al Romaniei a reclamat, in acest week-end, disparitia unei broderii Epitaf, datand din 1756 si clasata de Ministerul Culturii si Cultelor in patrimoniul cultural national. Obiectul a fost imprumutat Parohiei Stavropoleos in 2002, pentru o perioada determinata, dar parohia s-a impotrivit in repetate randuri restituirii.

Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) a imprumutat, pentru un an, in 2002, Parohiei Stavropoleos din Bucuresti, reprezentata de preotul Iustin Marchis, broderia Epitaf din 1756. La data cand s-a efectuat imprumutul, obiectul valora 300 de milioane de lei vechi, valoarea sa fiind acum mult mai mare.

Imprumutul s-a efectuat cu respectarea prevederilor legale, pentru o perioada determinata. Din cauza incalcarii de catre Parohia Stavropoleos a clauzelor stipulate in contract, MNAR a solicitat restituirea piesei, dar parohia s-a opus de nenumarate ori. Reprezentantii muzeului au actionat in consecinta, solicitand ajutorul justitiei, in vederea recuperarii acestui bun de patrimoniu, aflat in pro prietatea publica a statului, inca din a doua jumatate a secolului al XIX-lea.
In urma unui proces indelungat, s-a pronuntat si decizia penala definitiva care il obliga pe „inculpatul Marchis Ioan, in calitate de reprezentant al Parohiei Stavropoleos, Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, sa restituie partii civile Muzeul National de Arta al Romaniei piesa Epitaf cu nr. de inventar B78/10685, ce i-a fost imprumutata in baza Contractului nr. 176/22.07.2002.” In aceeasi sedinta, instanta a imputernicit organele competente sa puna in aplicare decizia amintita.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.