Parlamentul trebuie sa fie retinut si responsabil, la nivelul comisiilor de specialitate, in ceea ce priveste majorarile salariale in educatie, deoarece lipsa unei corelari intre astfel de cresteri si performantele economice poate conduce la cresterea inflatiei, a declarat premierul Tariceanu.

"Din fericire, in ultimii trei ani am putut tine lucrurile relativ intr-un bun echilibru. Din pacate, Parlamentul a vrut sa se dea popular, ceea ce poate avea efecte negative pentru ca introduce o distorsiune in sistem, iar ceilalti se simt dezavantajati pe buna dreptate. Cred ca Parlamentul trebuie sa dea dovada de o mai mare retinere si responsabilitate la nivelul comisiilor, deoarece nu in felul acesta castigam adeziunea si inimile cadrelor didactice", a afirmat, luni, seful Guvernului, prezent la deschiderea noului an de invatamant la Scoala 1, cu clasele I-VIII, din localitatea Mogosoaia (judetul Ilfov).

SALARIZARE. Tariceanu a mai afirmat ca intelege problema salariala a cadrelor didactice deoarece si el avea anumite "frustari" in perioada in care era profesor universitar, generate de diferentele salariale intre educatie si alte sectoare. Premierul s-a referit si sambata la problema salarizarii, afirmand, cu ocazia vizitei efectuate la un liceu din orasul Harsova (Constanta), ca salariile bugetarilor vor fi din nou majorate daca Romania va continua cresterea economica, dar ca o astfel de decizie nu trebuie sa se bazeze pe criterii populiste. El s-a referit la perioada preluarii mandatului de prim-ministru, in 2005, aratand ca a trebuit atunci sa aplice o noua crestere salariala pentru cadrele didactice, decisa anterior de "un Parlament care a vrut sa se faca iubit de popor", dar fara o baza economica.

MOTIUNEA, UN JOC POLITIC. Pe de alta parte, premierul a aratat ca subiectul motiunii de cenzura impotriva Guvernului este o dovada a diferentei esentiale de preocupari ale PSD, orientat spre jocuri politice si instabilitate, si cele ale Guvernului, concentrat asupra problemelor din educatie, sanatate, agricultura."Cred ca aceasta chestiune in legatura cu motiunea de cenzura nu face decat sa demonstreze o diferenta esentiala de preocupari, ale PSD pentru jocuri politice, de creare a unei instabilitati politice care nu foloseste la nimic, si preocuparile majore pe care le am eu, ca prim-ministru si conducator al Guvernului : invatamantul, sanatatea, agricultura", a raspuns Tariceanu unei intrebari a presei privind motiunea de cenzura a PSD la adresa Guvernului. El a apreciat ca populatia este mai preocupata de inceperea noului an scolar decat de motiunea de cenzura.