Mai multi specialisti in bio­teh­no­logie s-au reunit zilele acestea la Bucuresti pentru a discuta des­pre contextul actual al ingineriei genetice, mai ales despre avantajele economice ale organismelor tran
Mai multi specialisti in bio­teh­no­logie s-au reunit zilele acestea la Bucuresti pentru a discuta des­pre contextul actual al ingineriei genetice, mai ales despre avantajele economice ale organismelor transge­nice in agricultura.  In ultimele saptamani, eco­lo­gistii de la Greenpeace au lansat mai multe proteste impotriva auto­ri­tatilor de la Bucuresti, care nu-si dau silinta sa protejeze di­fe­ri­tele culturi necontaminate inca de or­ga­nis­me modificate, dar si sa des­fi­in­te­ze acele loturi unde se cultiva inca organisme transgenice. Sap­ta­ma­na trecuta, reprezentantii Greenpeace au organizat o actiune de protest la Ministerul Agriculturii, unde au postat un banner pe care scria "Contaminarea cu organisme modificate genetic (OMG) incepe de la Ministerul Agriculturii, care tolereaza cultivarea de porumb, soia, cartof si chiar prun contaminate cu astfel de sub­stan­te". Actiunea a avut ecou, secretarul de stat in MADR, Gheorghe Albu, anuntand ca ministerul va demara o dezbatere publica cu toti factorii implicati, inca din prima saptamana a lunii octombrie, astfel incat Guvernul sa poata lua o decizie inteleapta in acest sens.  SOIA SI PORUMB. Factorul de decizie in procesul de interzicere a OMG - altele decat soia transge­nica, a carei cultivare a fost in­ter­zi­sa in Romania incepand cu 1 ianuarie 2007 - il reprezinta Mi­nisterul Mediului. Ecologistii de la Greenpeace sustin ca in Romania continua sa se cultive plante transgenice, inclusiv soia modificata. Reprezentantii organizatiei de mediu au anuntat saptamana trecuta descoperirea, in Insula Mare a Brailei, a unei suprafete de 60 de hectare de soia MG, care a fost recoltata intr-o singura noapte. Activistii mediului acuza auto­ri­tatile romane de nepasare in ceea ce priveste cultivarea porumbului MON810, care, de altfel, este admis spre cultivare in UE. "Studiile de specialitate realizate de EFSA (Autoritatea Europeana pentru Si­guranta Alimentelor) nu au demonstrat ca porumbul MON810 are efecte adverse pentru sanatatea oamenilor si a animalelor", a declarat Gheorghe Albu saptamana trecuta.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.