Evolutia depreciativa a monedei nationale din ultima saptamana ar trebui sa readuca in atentia importatorilor necesitatea protejarii in fata riscurilor valutare prin utilizarea hedgingului pe piata la termen de la Sibiu. Depasirea de catre euro a pra
Evolutia depreciativa a monedei nationale din ultima saptamana ar trebui sa readuca in atentia importatorilor necesitatea protejarii in fata riscurilor valutare prin utilizarea hedgingului pe piata la termen de la Sibiu. Depasirea de catre euro a pragului de 3,35 lei a creat vineri o mare agitatie in piata la termen sibiana, numarul pozitiilor dublandu-se.Pentru sfarsitul acestei luni, saptamana a inceput linistit, tranzactiile realizandu-se la 3,33 lei, pentru ca in ultimele doua sedinte sa se inregistreze cresteri semnificative, moneda unica urcand joi de la 3,36 la 3,37 lei, vineri piata inchizandu-se la 3,385 lei.Pentru sfarsitul anului, in primele doua sedinte de tranzactionare fluctuatiile s-au rezumat la culoarul 3,33 - 3,335 lei, investitorii fiind destul de precauti, pentru ca miercuri dolarul sa urce deja la 3,37 lei. Joi euro a urcat la 3,4 lei, pentru ca finalul saptamanii sa aduca o crestere consistenta a volumelor de tranzac-tionare, preturile urcand de la 3,38 la 3,405 lei. In ceea ce priveste scadentele de anul viitor, euro a fost cotat pentru martie la 3,256 - 3,365 lei, iar pentru iunie la 3,3 lei."Daca in acest moment exportatorii se vad momentan pusi la adapost, cei care se vad amenintati puternic sunt importatorii care urmeaza sa achite facturile intr-o moneda unica intarita aproape peste noapte, observa Mirabela Coss, broker la SSIF Broker Cluj. Tocmai de aceea se evidentiaza din nou strategiile de hedging valutar de pe piata sibiana, care le ofera o protectie eficienta".Investitorii de la Sibiu s-au aratat interesati si de raportul dolar/leu, care a fluctuat pe parcursul saptamanii intre 2,42 si 2,51 lei.De interes s-au bucurat si contractele pe uncia de aur (SIBGOLD), care au inregistrat fluctuatii destul de mari ale preturilor. In prima parte a saptamanii euro a fost tranzactionat pentru sfarsitul acestei luni la 695 - 703 dolari, pentru ca vineri pretul de cotare sa coboare la 682,5 dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.