Marturisesc ca n-am mai vazut niciodata asa ceva, nici la noi, nici in alte culturi; te-nfunda - vorba lui Nichita Stanescu - rasu' plansu'. Pe scurt, despre ce este vorba? In 2004, Editura Charmides publica o carticica, un "livre de poche", "Tratat
Marturisesc ca n-am mai vazut niciodata asa ceva, nici la noi, nici in alte culturi; te-nfunda - vorba lui Nichita Stanescu - rasu' plansu'. Pe scurt, despre ce este vorba? In 2004, Editura Charmides publica o carticica, un "livre de poche", "Tratat despre infrant", apartinand eseistului si publicistului clujean Vasile Gogea. Este o splendida culegere de meditatii despre esec, despre infrangere, in stilul aforismelor lui Emil Cioran si nu de putine ori la inaltimea expresiva a acestuia. La doi ani, in 2006, Editura Heliopolis scoate sub semnatura unui anume Alexandru Moscopole (de care n-am auzit in viata mea; probabil o fi pseudonim), exact in acelasi format ca "Tratat despre infrant" - ce credeti? - "Tratat despre... invingator"! Formatu' ca formatu', da' sa vezi continutul! Deschid prima pagina din Vasile Gogea: "Prima regula a infrantului va fi de a-si organiza viata in asa fel incat sa supravietuiasca invingatorului". Deschid prima pagina din Moscopole: "Prima regula a invingatorului va fi de a-si organiza viata, in asa fel incat sa poata gestiona victoria". (Observati felul buimac in care sunt plasate virgulele). Ma duc la pagina a doua. Vasile Gogea: "O infrangere adevarata nu este niciodata rusinoasa. Ea poate fi dureroasa, dar durerea intareste, la fel cum placerea moleseste". Pagina a doua la Moscopole: "O victorie adevarata este intotdeauna glorioasa. Ea aduce placere, trebuie insa sa fi (sic! - nota mea, I.G.) atent fiindca placerea moleseste". Si tot asa, pagina cu pagina, TOATA CARTEA, copiata "pe invers" din primul volum! Tot ceea ce Vasile Gogea afirma e rasturnat de Moscopole asta, aproape cu aceleasi cuvinte, la 180 de grade, precum in imaginea unei oglinzi in care apari cu susul in jos. Gluma proasta? Dusmanie? Prostie? Nu stii ce sa crezi.
Pe ultima pagina, Editura Heliopolis ne anunta ca Moscopole va mai scoate doua carti: "Si barbatii au dreptul la fericire" (roman) si "Femeia, specia mileniului III" (eseu). Asta probabil dupa inca neidentificatele carti "Si femeile au dreptul la nefericire" si "Barbatul, specia mileniului IV".
In locul lui Vasile Gogea, eu l-as parafraza pe Caragiale si l-as invita pe Moscopole "La tribunal, birjar! La tribunal!"


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.