Aproape 4 milioane de salariati vor fi timp de patru luni, incepand de astazi, "tinta" celor aproximativ 250.000 de agenti de marketing si 14 administratori autorizati, care vor incerca sa ii convinga sa transfere o parte din CAS-ul datorat statului in administrare privata. Un studiu al Comisiei Nationale de Prognoza anticipeaza ca activele fondurilor de pensii obligatorii (Pilonul II) ar putea ajunge la 1,9 miliarde de lei pana la sfarsitul anului 2010, iar zece ani mai tarziu va depasi 75,5 miliarde de lei, adica o cincime din PIB-ul estimat pentru 2007.
Fondurile administrate privat reprezinta Pilonul II de pensii, iar toate persoanele angajate (care contribuie la sistemul asigurarilor sociale de stat), cu varsta pana la 35 de ani sunt obligate sa adere la un astfel de fond. Persoanele cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani, optional, pot contribui si ele la Pilonul II de pensii. Contributia la fondul de pensie administrat privat va reprezenta, pentru inceput, doua puncte procentuale din cele 9,5 cat se plateste in prezent la CAS. Cota va creste cu cate o jumatate de punct procentual anual, pana la atingerea valorii de 6% aplicate venitului lunar brut, intr-un interval de opt ani.
La expirarea celor patru luni in care are loc procesul de aderare (17 ianuarie 2008), persoanele care nu au ales un fond de pensii dar erau obligate prin lege sa opteze, vor fi repartizate aleatoriu de catre Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS).
Romanii sfatuiti sa citeasca cu atentie
Numarul companiilor autorizate pe Pilonul II se ridica la 14, potrivit autoritatii de reglementare in domeniul pensiilor private. Presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea, a declarat ca, in urmatoarele saptamani, vor fi analizate dosarele depuse spre autorizare pentru 3-4 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II), numarul acestora urmand sa ajunga, astfel, la 16-17. CSSPP recomanda viitorilor participanti la fondurile de pensii administrate privat sa consulte ofertele cat mai multor administratori autorizati, sa verifice: daca agentii de marketing sunt autorizati de CSSPP; actul de aderare si elementele de siguranta ale acestuia; autorizarea administratorului, a prospectului schemei de pensii si a fondului de pensii administrat privat (informatiile se gasesc pe site-ul "www.csspp.ro", rubrica Registru). De asemenea, se recomanda citirea cu atentie a prospectelor schemelor de pensii prezentate de catre fiecare agent de marketing si sa fie puse cat mai multe intrebari despre acele aspecte care sunt considerate ca ar trebui lamurite. La alegerea unui fond de pensii administrat privat trebuie sa se analizeze cu atentie: comisioanele de administrare, politica de investitii, comisioanele de transfer, modalitatea de informare si raportare catre participant si experienta administratorului. Toate aceste elemente se regasesc in prospectul schemei de pensii pe care agentul de marketing este obligat sa il prezinte participantului inaintea semnarii actului de aderare. CSSPP atrage atentia ca trebuie semnat un singur act individual de aderare.
Sindicatele raman suspicioase
Chiar daca astazi demareaza procesul de aderare pentru Pilonul II, confederatiile sindicale, CNS "Cartel Alfa" si BNS au cerut premierului, intr-o scrisoare deschisa, sa se amane inceperea recrutarii contribuabililor si au solicitat organizarea unei campanii de informare pe parcursul a 30 de zile. Insa, premierul Calin Popescu Tariceanu nu agreeaza ideea unei amanari aratand ca sunt posibile modificari, daca se va constata ca sistemul nu este pregatit. Reprezentantii CNS "Cartel Alfa" au aratat ca populatia inca face confuzie intre pensia obligatorie si pensia facultativa. In opinia acestora, introducerea "pripita" a pilonului II de pensii, fara informarea corecta a salariatilor ar avea drept scop doar ca anumite companii sa faca profit pe spatele contribuabililor.