Indiferent cand declara ca si-ar fi dorit sa aiba loc alegerile europarlamentare, partidele abordeaza aceasta campanie ca un prilej excelent pentru a-si mobiliza alesii locali si organizatiile locale pentru ceea ce se va intampla in politica interna
Indiferent cand declara ca si-ar fi dorit sa aiba loc alegerile europarlamentare, partidele abordeaza aceasta campanie ca un prilej excelent pentru a-si mobiliza alesii locali si organizatiile locale pentru ceea ce se va intampla in politica interna anul viitor. Cu totii sunt consolati cu faptul ca nu va exista nici o modificare nici in configuratia parlamentara si nici in cea guvernamentala, motiv pentru care toate actiunile pe care le vedem sunt exclusiv in perspectiva bataliilor din anul electoral viitor.
Data fiind aceasta situatie, cu atat mai inoportun este demersul lui Geoana. Si vorbim de oportunitate pentru ca daca in esenta nu pare total aberant, la nivel tactic este total neplauzibil. Nimeni nu vrea sa mearga alaturi de el pana la capat. Nu pentru ca acest capat nu ar fi fost descris sau pentru ca nu poate fi imaginat, ci pentru simplul fapt ca au aderat tacit deja la un alt scenariu pentru urmatorul an si jumatate. Iar Mircea Geoana nu este, cel putin deocamdata, persoana care sa ii intoarca din drum.
Cei care, prin declaratiile facute pentru public, il incurajeaza in acest sens, nu urmaresc, de fapt, decat sa releve ca este singur, neputincios si fara solutie de iesire. Iar supravietuirea politica a lui Mircea Geoana pe termen mediu nu arata decat ca PSD a ales ca in acest partid ierarhia formala sa nu mai coincida cu cea informala. Aceasta solutie este preferata mai ales in conditiile in care nu se doreste asumarea clara de responsabilitati sau cand liderii informali nu isi permit sa iasa la lumina.
Dar, revenind la alegerile europarlamentare din aceasta toamna, nu putem sa nu remarcam faptul ca avem suficiente indicii ca aceasta confruntare nu va fi decat un prilej de calibrare electorala pentru partidele politice, in perspectiva anului electoral 2008. Primul indiciu ar fi acela ca nici un om politic de calibru nu doreste sa candideze in aceasta toamna. Aceasta abordare a devenit de-a dreptul axiomatica si consecinta imediata este ca o serie de persoane, care initial isi anuntasera intentia de a candida doresc sa se retraga pentru a nu parea un om politic lipsit de calibru, prin simpla prezenta pe lista (bineinteles, nu luam in calcul partidele care incearca sa treaca pragul electoral sau cele care recurg la meschinaria de a retrage ulterior candidati in favoarea urmatorilor pe lista). Aceasta perceptie este intarita de faptul ca mandatul pentru care acum se candideaza este de un an si jumatate, urmatoarele alegeri la termen pentru PE fiind in primavara lui 2009. Intre timp, au loc alegerile parlamentare si formarea unui nou Guvern. Iar acestia vor fi departe, la Bruxelles, cand se va face aceasta imparteala. Ca sa nu mai discutam de campaniile electorale unde nu isi vor putea asuma nici un merit, ei fiind in alta parte, cu alta treaba.
Un alt indiciu, la fel de relevant, este ca temele de politica interna sunt in continuare dominante, desi aceste alegeri ar fi fost un prilej foarte bun pentru a familiariza electoratul cu temele europene. Nu are nimeni nici un interes pentru ca bataliile se duc aici, in Romania, cu teme si pomeni romanesti, iar banii europeni tot prin institutiile romanesti vor trece mai intai.
Asteptam cu interes dezbaterile electorale ca sa vedem care dintre partide isi va permite luxul de a discuta despre teme europene in conditiile in care sunt de rezolvat problemele interne.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.