Cui ajuta motiunea de cenzura? Un lucru e sigur: lui Ion Iliescu, Miron Mitrea, Adrian Nastase si, in general, celor din vechea garda pesedista, nu. Cel putin asa declara.

Ion Iliescu a dat de inteles ca motiunea nu are sanse de reusit
Cui ajuta motiunea de cenzura? Un lucru e sigur: lui Ion Iliescu, Miron Mitrea, Adrian Nastase si, in general, celor din vechea garda pesedista, nu. Cel putin asa declara.

Ion Iliescu a dat de inteles ca motiunea nu are sanse de reusita. Pe cale de consecinta logica, daca nu trece, atunci Mircea Geoana a pierdut in confruntarea cu aceia care spun ca face un lucru inutil. Sustinatorii motiunii din partid vor pierde la rindul lor. Sansa lor este strins legata de democrati, care vor putea dicta regula jocului, ritmul lui si momentul in care acesta va incepe si se va sfirsi. Pe de alta parte, este putin probabil ca presedintele Basescu sa nu incerce sa dobindeasca un avantaj imediat din confruntare. In acelasi timp, o apropiere dintre PSD si PD, la care viseaza Geoana pentru a se asigura de reusita motiunii si de ulterioara ei intrupare guvernamentala, este la fel de riscanta deoarece ofera liberalilor sansa de a lansa tema refacerii FSN, ceea ce nu pare sa convina deloc democratilor in conditiile in care s-au angajat in competitie cu liberalii pe teme anticomuniste. Totul este joc neserios, urzeli neclare, brambureala ascunsa in vorbe gaunoase, figuri retorice si o uriasa nepasare publica. Cei care au sustinut toata vremea necesitatea alegerilor anticipate si-ar putea vedea visul cu ochii, numai ca anticiparea e mai nimic, oricum incep alegerile europene din iarna. Prin urmare, cui foloseste reusita motiunii? Daca presedintele nu se va angaja in logica fortarii anticipatelor si va dori o pace politica pina la termenele constitutionale ale alegerilor, atunci social democratii vor guverna sustinuti de conservatori, de PRM si de UDMR. Acest lucru le-ar asigura cu certitudine o crestere in sondaje si perspective luminoase. Numai ca un asemenea deznodamint nu-l vrea in ruptul capului Partidul Democrat. Nici liberalilor nu le suride. Ambelor partide le convine starea actuala, PSD-ului, nu. Prin urmare, acesta are nevoie de motiune si totul se reia de la capat obositor si absurd. Nimeni nu vrea cu adevarat motiunea si toti cred ca vor putea trage avantaje de pe urma ei. Cu siguranta insa ca social democratii vor pierde cel mai mult daca nu vor depune motiunea. Sintem intr-un joc cu suma nula de care dracul ride in hohote.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.