Medicii, dentistii, farmacistii, asistentii medicali generalisti, moasele, veterinarii si architectii din statele membre ale Uniunii Europene nu vor mai avea nevoie de echivalari profesionale pentru a-si putea practica meseria oricunde in spatiul comunitar.

Masura intra in vigoare de la 20 octombrie 2007, prin transpunerea in legislatia celor 27 a unei directive europene in acest sens. Potrivit sefului Departamentului pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocanea, Directiva 36/2005, privind recunoasterea calificarilor profesionale, prevede ca cetatenii europeni care doresc sa isi exercite profesia pentru care au obtinut o diploma in tara de origine o pot face fara a avea nevoie de alte evaluari. Cu o conditie - profesia sa fie inclusa in sistemul general de recunoastere. De acest sistem beneficiaza, in prezent, sapte profesii: medic, medic dentist, farmacist, asistent medical generalist, moasa, medic veterinar si architect.

Pentru restul profesiilor, statele membre au posibilitatea sa testeze calificarea solicitantului si pot sa propuna fie un stagiu de adaptare, fie un test de evaluare a cunostintelor.