De acum, nici un fost ministru nu mai poate ajunge in instanta decat daca trece pe la comisia speciala de la Cotroceni si presedintele cere urmarirea penala a respectivului.
Efectele noilor prevederi nu au intarziat sa apara. Seful DNA, Daniel Morar, a solicitat presedintelui Basescu sa-si dea avizul pentru declansarea procedurilor in cazul a doi "grei" din guvernarea trecuta: Adrian Nastase si Miron Mitrea. Basescu este pus in situatia de a cere urmarirea penala a unor adversari politici recunoscuti. Intrebarea daca "o va face?", nu isi prea are rostul. Parerea fostului lider PD despre varfurile guvernarii PSD este arhicunoscuta. De-a lungul anilor, Basescu s-a referit la Nastase ca la un etalon al coruptiei. L-a facut geambas de copii, l-a acuzat ca a furat pe rupte, inclusiv voturi. Nici cu Mitrea nu a fost mai bland. Despre fostul ministru al Transporturilor a spus ca ar fi responsabil de furtul a 164 de miliarde de lei din buzunarul companiilor nationale CFR Infrastructura, CFR Marfa si Portul Constanta. Si se stie cum vedea Basescu viitorul celor doi, in campania electorala din 2004. "La tepe, baieti, la Palatul Victoria!". Sau: "Pe 28 noiembrie o sa-l bat pe Adrian Nastase cum nici mama lui nu l-a batut cand era obraznic si vom avea in Romania prima bomboana - Bombonel - care se va topi la racoare!". Acum, gratie deciziei Curtii Constitutionale, cei doi pesedisti au ajuns la mana lui.
Totusi, Basescu nu pare multumit. Are si motive. I-ar fi vrut pe Nastase si Mitrea "in tepe", dar nu si-a dorit sa se spuna ca el a jucat rolul calaului. Chiar daca avizul prezidential pentru cercetarea fostilor ministri reprezinta doar o mica veriga in lantul procedural, semnalul va capata conotatii majore. Politice. Mai putin va conta daca Nastase si Mitrea se fac sau nu vinovati de savarsirea infractiunilor de luare de mita, instigare la fals in inscrisuri oficiale, uz de fals. In perceptia publica se va intipari ca "Basescu le-a facut-o" celor doi dusmani declarati, el fiind cel care a pus in miscare actiunea penala. La fel s-ar fi spus si daca Nastase ajungea presedinte si dadea liber, de la Cotroceni, la dosarul Flota.
Nu toti judecatorii Curtii au fost de parere ca fostii ministri trebuie sa beneficieze de acest supliment de imunitate. In opinia separata, Cochinescu sustinea ca nu se poate vorbi de incalcarea dreptului la un proces echitabil, intrucat normele de procedura penala de drept comun aplicabile fostilor membri ai Guvernului asigura desfasurarea unui proces echitabil, in conditii de legalitate, cu respectarea tuturor drepturilor partilor si a garantiilor procesuale. Insa ceilalti membri ai Curtii - majoritatea, de fapt - au apreciat ca si fostii ministri trebuie sa beneficieze de un tratament penal mai favorabil. Maine-poimaine ne vom trezi ca si alti demnitari vor pretinde regim penal special dupa incheierea mandatului. Spre vesnica nesocotire a principiului egalitatii cetatenilor in fata legii.