Acesta e palmaresul lui Basescu: capacitatea de a reanima, cu mijloace insuficiente, dar directe, increderea in sansa de autoadministrare a societatii romanesti. Basescu a demonstrat ca destinul public al romanilor nu e hotarit.

Basesc
Acesta e palmaresul lui Basescu: capacitatea de a reanima, cu mijloace insuficiente, dar directe, increderea in sansa de autoadministrare a societatii romanesti. Basescu a demonstrat ca destinul public al romanilor nu e hotarit.

Basescu? Un presedinte fara palmares expozitional. Basescu a taiat putine panglici, n-a aruncat cu fonduri imprejur si n-a semnat tratate istorice. Lasind la o parte mult fluierata condamnare a comunismului, primele o mie de zile cu Basescu nu au lasat in urma amprente voievodale. Si totusi, Traian Basescu e cel mai productiv si stabil om politic al Romaniei. Primul, intr-o tara care livreaza, invariabil, de aproape 20 de ani, copiile aceluiasi prototip: politicianul redus la instinct si camuflaj, vinatorul de situatii, omul de afaceri impudice si impublice. Valoarea lui Basescu vine din diferenta. Basescu a intervenit asupra acelor elemente care dau directia unui stat si ii decid climatul public. In cazul Romaniei: justitia si politicianismul.

Justitia era o cauza pierduta. Limita legii conta doar in tabelele intocmite, periodic, de Comisia Europeana. Situatia nu e radical diferita acum, dar cauza justitiei a reaparut si se joaca. Magistratii care nu vor sa se alature sindicatului tacerii au ce spera. Dosarele de mare coruptie curg. Traian Basescu a promovat un ministru radical, Monica Macovei, si a sustinut, in gura mare, indrazneala procurorilor mici, neinitiati in cultul corupt al justitiei de casa.

A doua zona de interventie a presedintelui-jucator la incheieturile sistemului e politicianismul, intrupat in mascarada complexa a jocului de-a viata parlamentara. Parlamentele de dupa 1989 au functionat pe baza unei conjuratii legale, care le-a scos practic de sub controlul public si le-a inlesnit rolul de mesager al grupurilor de putere, al oligarhiei. Cutia de rezonanta oligarhica a Parlamentului a primit, de regula, la intrare, o clientela fidela, asezata pe liste de partid si, deci, scutita de atingerea votului direct. La iesire, cutia a dat majoritati prooligarhice, mascate in dosul asa-zisei diversitati de partid. O masina de vot si aliante care a bifat nevoile patronilor. Jocul a fost intrerupt de Traian Basescu. Decizia de a aduce la putere un prim-ministru nerecomandat de asa-zisa aritmetica parlamentara a fost cel mai important act de istorie politica de dupa 1989. Adevarat, decizia a selectionat, in C.P. Tariceanu, persoana gresita si Guvernul s-a reintors in troaca de bastina. Insa gestul lui Basescu a demonstrat ca exista viata in afara ritualului politicianist.

Faimoasa noastra resemnare in fata monstrului politic era regula. Ea a fost lovita grav de un presedinte care a luat in serios justitia si a pus la indoiala obisnuintele obscure ale vietii parlamentare (de la formarea majoritatilor la sistemul de vot). Acesta e palmaresul lui Basescu: capacitatea de a reanima, cu mijloace insuficiente, dar directe, increderea in sansa de autoadministrare a societatii romanesti. Basescu a demonstrat ca destinul public al romanilor nu e hotarit.

De aici, enorma sa impopularitate in sistemul politic si in derivatiile sale mediatice, soldata cu o tentativa transparenta de eliminare: demiterea, la instigarea parlamentarilor. Tot de aici, uriasa si rezistenta sa popularitate sociala. Vorbim de o mie de zile cu Basescu, dupa ce am vorbit, la vremea cuvenita, de o mie de zile sub Iliescu si de o mie de zile fara Constantinescu.

O va recunoaste, din birlogul sau Zamblogcian, pina si Adrian Nastase. Alternativa. Omul care ar fi putut conduce Romania in locul lui Basescu. Ar fi fost alta tara. Mai mica si mai trista.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.