Cum fondul public de pensii va saraci, se intrevede oconcluzie trista: indexarile pensiilor de stat sint pe cale de disparitie.

De azi in 25 de ani, primul dintre cei trei milioane de tineri salariati romani va primi o pensie privata.
Cum fondul public de pensii va saraci, se intrevede oconcluzie trista: indexarile pensiilor de stat sint pe cale de disparitie.

De azi in 25 de ani, primul dintre cei trei milioane de tineri salariati romani va primi o pensie privata. Avantajul lui: va primi, pe linga banii strinsi la ciorap in aceasta perioada, si rezultatul investirii acestor bani. Asta face un fond privat de pensii: investeste banii contribuabilului, spre deosebire de fondul public. In afara cazului, sa recunoastem, destul de putin probabil, al unui faliment (sa nu uitam ca traim in tara in care s-au intimplat Caritas-ul, FNI si opt falimente bancare), fiecare dintre aceste trei milioane de romani are, asadar, cel putin teoretic, orizontul unei pensii mai bune.

Probleme ar putea avea insa, pina atunci, cele patru milioane de pensionari care-si iau banii doar din fondul public de pensii, pentru ca avem serioase motive sa credem ca el va saraci. In primul rind, pentru ca banii catre fondurile private vor pleca din fondul public - statul privatizeaza o parte din pensii doar obligind salariatii sa dea o cota-parte din aceeasi contributie catre fondurile private, pentru ca altfel, daca ar fi obligat salariatul sa plateasca o contributie in plus, ar fi avut parte cu siguranta de o huiduiala generalizata. In al doilea rind, pentru ca Guvernul, in marinimia sa, a saltat binisor punctul de pensie, iar banii vin din acelasi fond. In al treilea rind, politica fiscala a mers si va merge in continuare, cel putin declarativ, in sensul relaxarii, deci al scaderii contributiilor sociale inclusiv catre fondul public de pensii.

Toate aceste efecte fiind previzibile, autoritatile au avansat si solutii: daca Fondul nu va mai putea asigura plata pensiilor (oricum, transferurile catre fondurile private vor creste an de an), vor fi emise titluri de stat. Solutie la indemina, am putea spune, din moment ce Romania are acum printre cele mai mici niveluri ale datoriei publice. Nu putem sti insa daca, peste cinci ani, cind, sa zicem, se va sparge buba si statul va fi nevoit sa se imprumute, finantele publice se vor prezenta la fel de bine din acest punct de vedere.

Se poate asadar intrezari o concluzie trista pentru pensionarii de stat: dupa majorarea anuntata acum, indexarea pensiilor ar putea deveni o raritate.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.