Timp de trei zile, parcul castelului Gilau a fost locul unde s-a desfasurat prima editie a Campionatului de Gatit in Aer Liber cu: degustari de vinuri, gulasuri (vedeta culinara a evenimentului), spectacole de mima si pantonima, de muzica populara et
Timp de trei zile, parcul castelului Gilau a fost locul unde s-a desfasurat prima editie a Campionatului de Gatit in Aer Liber cu: degustari de vinuri, gulasuri (vedeta culinara a evenimentului), spectacole de mima si pantonima, de muzica populara etc.      

Parcul Castelului Gilau... Ceaune de tot felul: de arama, de fonta, mai mari sau mai mici. Gratare, discuri, plite. Funduri si linguri de lemn. Si mult, mult fum. Mirosurile diverse, incepand de la gulas, mici, costite de berbecut, miel la protap si pana la ciorbe de peste, pastravi inveliti in foi de vita si in foi de brusture, branzeturi la gratar, au fost cele care i-au imbiat pe vizitatorii primei editii (14-16 2007 septembrie) ai Campionatului International de Gatit in Aer Liber.

Un eveniment tip competitie, organizat de Aociatia Culturala Euro Est Alternativ, la care au luat parte concurenti (peste 40 de echipe) din toate colturile tarii si din strainatate: judetul Cluj, Bucuresti, Galati, Tulcea, Braila, Franta, Germania, Ungaria. Nu au lipsit nici colegii nostri ziaristi: Societatea Jurnalistilor Dunarea de Jos (au adus pentru ciorba de peste apa din Dunare si au fost cei care au terminat primii de gatit), echipa vinul.ro si Clubul Presa de Vin.

Participantii, atat amatori, cat si profesionisti, si-au aratat inventivitatea si maiestria de a gati in aer liber. Invitatul de onoare al evenimentului si in acelasi timp presedintele jurilui a fost Robert Rainford, starul emisiunii "Lincence to Grill", difuzata in intreaga lume.  

Care au fost sectiunile si cum s-a desfasurat campionatul? In primul rand au fost doua clase ce s-au impartit in mai multe sectiuni: mancaruri de gatit in aer liber - la gratar, preparate pe plita si preparate la ceaun (ciorba, supa sau tocanite) si expozitie de arta culinara ­ hrana rece, dulciuri, creatie si meniu alternativ.

Conditii de participare: varsta minima 18 ani, numarul maxim de participanti pentru o echipa a fost de trei persoane. Fiecare echipa si-a adus materia prima pentru gatit si ustensilele necesare. Cantitatea minima de mancare pregatita a fost pentru zece persoane.

Criteriile de apreciere, pe care le-a urmarit juriul, au fost urmatoarele: gustul mancarii gatite la fata locului, prezentarea produselor alimentare in forma finala, pregatirea alimentelor de baza pentru mancare, aspectul exterior al standului si imbracamintea concurentilor.

Din juriu au facut parte: Dumitru Burtea, membru de onoare in Asociatia Mondiala a Maestrilor Gastronomi, presedintele Asociatiei Bucatarilor si Cofetarilor din Turism; Toth Csaba, maestru gastronom; gurmandul Cristian Arosculesei, reprezentantul "vox populi", Vlad de la matinalul National TV.  

Trofeul campionatului a fost castigat de Restaurantul Amurg din Cluj, unde chef este Adrian Pop, maestru in arta culinara, Cupa mare i-a revenit echipei "Vino Vero" (bucatarul Valer Rogozean si doi pasionati ai gastronomiei Septimiu Crisan si Dan Tarziu), iar Cupa mica - motelului "Gilau" si echipei de la hipermarchetul Cora. De asemenea au fost decernate premii si pentru cel mai varstnic si cel mai tanar concurent, pentru cel care a parcurs cea mare mare distanta pana la locul unde s-a desfasurat sau premii speciale pentru cei care au contribuit la mediatizarea evenimentului, pentru sponsori s.a.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.