Electrocasnicele actuale detin deja toate accesoriile tehnologice. Asa ca trendul le intoarce la sursa: aparate minimaliste, care consuma cit mai putin.

Frigiderul Sub Zero 601R consuma mai putin
decit un bec de 100 de wati
Cuptorul Smeg FU67-5
salveaza energiaSorapot e facut numai
din materiale reciclabile Bucataria este unul dintre cei mai mari inamici ai mediului: aproape toate aparatele sale au nevoie de electricitate pentru a functiona. Cu ajutorul noului val de designeri, preocupati de consumul minim, o serie de companii s-au gindit sa profite de grijile ecologice ale noilor consumatori, pozitionindu-se pe o nisa neocupata pina acum: ustensilele casnice „verzi". Multe dintre ele organizeaza in fiecare an concursuri de design „verde", cu teme de genul „Electrocasnicele anului 2050", pentru a stringe la portofoliu cit mai multe idei pentru viitor.

Frigiderul este primul mare consumator de curent al casei, arata Lauren Sherman intr-un articol recent din „Forbes", care inventariaza cele mai noi inovatii din bucatarie. Chiar si noile produse dezvoltate de firmele din domeniu continua sa manince cam 5% din electricitatea unei case. Cei de la Sub Zero promit insa ca modelul lor, 601R, va consuma anual electricitate de maximum 37 de dolari. Ecologicul frigider compenseaza insa la pret: el costa intre 4.300 si 5.800 de dolari. La banii astia, producatorii lui se lauda cu inca o supercalitate: poate sa pastreze alimentele proaspete mai mult timp.

Astfel de produse reprezinta viitorul noilor electrocasnice, declara pentru „Forbes" Robert Passikoff, fondatorul si presedintele Brand Keys, o firma de consultanta newyorkeza. Cuptoarele, filtrele de cafea sau frigiderele au deja toate „ornamentele" care sa ia ochii clientilor. Passikoff crede ca a venit timpul sa li se imbunatateasca si eficienta. „Exista un numar limitat de lucruri pe care le poti face cu un cuptor. Valoarea lui poate fi crescuta insa prin impresia ecologica", asigura expertul american.

Cafetiera tine caldura fara
a consuma curentNatureMill transforma resturile
in fertilizanti La 2.200 de dolari, Viking este un fel de plita bazata pe proprietatile magnetice. Cimpul magnetic reactioneaza cu metalul, transferind mai multa caldura decit un aparat traditional, in timp ce consumul scade cu 90%. La acelasi pret si tot in zona gatitului, cuptorul Smeg FU67-5 este un adevarat „salvator" de energie. The NatureMill Automatic Indoor Composter este o alta ustensila „verde" a viitoarei bucatarii. Sistemul transforma resturile biodegradabile si hirtia in fertilizanti, costa 450 de dolari si consuma curent in valoare de 6 dolari pe an. In acelasi spirit ecologic, Bosch a lansat masina de spalat Evolution 800, care costa in jur de 1.500 de dolari. Ea consuma cu 20% mai putin si are un senzor care determina de cita apa are nevoie pentru a functiona. La fel de scumpa este si masina de cafea Everbrew Built-In Coffeemaker. Reprezentantii companiei se mindresc insa ca aceasta nu numai ca face cafeaua, dar o si tine calda si proaspata fara sa fie conectata la electricitate.

Designul la cote inalte este o alta caracteristica a electrocasnicelor „verzi", cum este cazul cintarului solar Tanita, care are forma aparatelor din „Star Trek". Joey Roth, de exemplu, a creat un ceainic cu toate partile reciclabile. Sorapot nu este vopsit si nu are nici un element in plus. „Cum trendul verde devine din ce in ce mai serios, prevad lucruri din ce in ce mai mici si mai simple in casele oamenilor", explica Roth. Iar in spatele tuturor acestor imbunatatiri sta consumatorul, crede Passikoff. El este cel care cere schimbari, dar designerii industriali sint la fel de responsabili pentru valul ecologic.

O bucatarie „verde" costa cam cu 20% mai mult decit una traditional echipata, arata si designerul Michael Anschel intr-un articol din revista „Midwest Home". „Verde e la moda acum. Chiar daca nu toti clientii vin si spun «construieste-mi o casa verde», toti apreciaza economia de consum", adauga insa designerul. Publicatia americana mai noteaza ca electrocasnicele produse in Uniunea Europeana au mai multa grija fata de mediu datorita standardelor stricte de mediu.

12 idei pentru o bucatarie „verde", pe www.cotidianul.ro/select