Sotia lui Omar Hayssam, Adela (foto), si cei sapte copii ai sai nu pot parasi Siria fara acordul tatalui, care este urmarit international pentru executatea unei condamnari de 20 de ani de inchisoare pentru terorism. Pe aeroportul din Damasc, Ade
Sotia lui Omar Hayssam, Adela (foto), si cei sapte copii ai sai nu pot parasi Siria fara acordul tatalui, care este urmarit international pentru executatea unei condamnari de 20 de ani de inchisoare pentru terorism. Pe aeroportul din Damasc, Adelei Omar i s-a interzis sambata trecuta sa paraseasca Siria impreuna cu copiii. Rudele din Romania au declarat, potrivit Realitatea Tv, ca pentru a reveni in tara, Adela Omar trebuie sa faca o noua actiune in justitie, intrucat decizia instantei romane nu este recunoscuta in Siria. Oficialii Ambasadei Romaniei in Siria au declarat ca nu li s-a cerut inca sprijinul.
Adela Omar si copiii ei au primit, in a doua jumatate a lunii august, acceptul instantei pentru a putea sa paraseasca Romania. Potrivit deciziei instantei, copiii pot parasi tara, dar trebuie sa se intoarca pana pe 15 septembrie, cand incepe noul an scolar. Cristina Craciun, fosta avocata a Adelei Omar, a declarat ca daca sotia lui Hayssam nu revine in Romania cu copiii pana pe 15 septembrie, ar putea "suporta consecintele nerespectarii unei hotarari judecatoresti". Adica o amenda si interdictia de a mai putea parasi tara. Avocata a mai precizat ca mandatul ei de aparator al Adelei Omar a incetat in momentul in care a obtinut hotararea judecatoreasca definitiva prin care sotia lui Omar Hayssam a obtinut acceptul instantei de a parasi tara, impreuna cu cei sapte copii minori. Cristina Craciun a mai declarat, citata de Mediafax, ca Adela Omar ar putea avea nevoie de semnatura tatalui minorilor pentru a putea parasi Siria alaturi de cei sapte copii ai sai. "Exista posibilitatea ca Adela Omar sa aiba nevoie de semnatura tatalui minorilor pentru a putea parasi Siria, alaturi de copii. La fel cum a avut nevoie de semnatura lui Omar Hayssam pentru a parasi Romania, exista posibilitatea ca si autoritatile siriene sa ceara acordul ambilor parinti pentru ca minorii sa paraseasca Siria", a precizat fosta avocata a Adelei Omar.
Decizia instantei
Adela Omar si copiii ei au primit, in a doua jumatate a lunii august, acceptul instantei pentru a putea sa paraseasca Romania. Ei s-au imbarcat pe 16 august, de pe Aeroportul International Henri Coanda - Otopeni, la bordul unei aeronave. Sotia lui Hayssam si copiii nu au intampinat dificultati in procedura de imbarcare, autoritatile de frontiera lasandu-i sa treaca granita. Potrivit decizie instantei, copiii pot parasi tara, dar trebuie sa se intoarca pana pe 15 septembrie, cand incepe noul an scolar. In 10 mai, Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti a admis cererea sotiei lui Omar Hayssam de a pleca cu cei sapte copii minori in Siria. Instanta a admis cerea formulata de Adela Omar in 23 martie pe baza Legii numarul 272/2004, sub denumirea de "situatie juridica minor incuvintare deplasare in strainatate". Judecatoria Sectorului 2 a admis ca cei sapte copii minori ai Adelei si Omar Hayssam sa poata pleca in Siria pe perioada verii, intre 15 iunie si 15 septembrie, la bunicii sirianului. Omar Hayssam este dat in urmarire internationala, el fiind condamnat de Curtea de Apel Bucuresti la 20 de ani de inchisoare pentru implicare in rapirea a trei jurnalisti la Bagdad.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.