Comisia Europeana a anuntat astazi ca toate automobilele produse in Europa ar putea fi echipate pana in 2010 cu un sistem automat pentru apeluri de urgenta, in caz de accident, anunta AFP.

In 2005, Comisia Europeana si producatorii de aut
Comisia Europeana a anuntat astazi ca toate automobilele produse in Europa ar putea fi echipate pana in 2010 cu un sistem automat pentru apeluri de urgenta, in caz de accident, anunta AFP.

In 2005, Comisia Europeana si producatorii de automobile au ajuns la un acord, ca pana in 2009 sa fie dezvoltat sistemul eCall, care sa apeleze automat numarul unic 112 si sa permita localizarea accidentului. Noutatea vine din echiparea standard a tuturor automobilelor noi cu sistemul eCall.

Potrivit estimarilor Comisiei, pana la 2.500 de vieti ar putea fi salvate anual in Europa daca toate autovehiculele ar fi echipate cu sistemul eCall. Cateva state au semnat deja un protocol prin care se angajeaza sa sustina punerea in aplicare cat mai rapida a noului sistem. Restul tarilor membre a fost invitat sa semneze protocolul pana la sfarsitul lui 2007.

Comisia si-a propus sa reduca la jumatate numarul victimelor accidentelor rutiere pana in 2010. In acest context, vor incepe consultari cu producatorii de automobile pentru echiparea tuturor automobilelor de talie mica sau medie cu sistem de control electronic al stabilitatii (ESP) - fapt care ar putea salva 4.000 de vieti anual.

Ar mai putea intra in dotarea standard a automobilelor europene sistemele de asistenta la frana de urgenta (AFU) si de prevenire a coliziunilor (e vorba de un sistem radar, aflat deocamdata in test pe masinile germane de lux). Inca nu exista un termen de implementare, dar Comisia spune ca aceste ultime doua sisteme de siguranta ar reduce numarul ciocnirilor din spate cu 60%.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.