Comisia Europeana continua sa nu propuna masuri de retorsiune impotriva Statelor Unite, care impun vize cetatenilor din 12 state membre UE, dar intentioneaza sa ia masuri impotriva Canadei, potrivit unui raport care va fi predat marti ministrilor de
Comisia Europeana continua sa nu propuna masuri de retorsiune impotriva Statelor Unite, care impun vize cetatenilor din 12 state membre UE, dar intentioneaza sa ia masuri impotriva Canadei, potrivit unui raport care va fi predat marti ministrilor de interne din Uniune, la Bruxelles, relateaza AFP. Cu toate ca “nu s-a inregistrat niciun progres concret privitor la reciprocitatea vizelor”, Comisia constata “cu satisfactie” ca Statele Unite au modificat programul de excludere a obligativitatii vizelor, program de care beneficiaza in prezent doar 15 din Cei 27 (cele 15 vechi membre, mai putin Grecia, plus Slovenia), in timp ce americanii pot calatori fara vize in intreaga Uniune. Reforma promulgata in august de George W. Bush ar putea facilita includerea unor state din Europa centrala in program, facand mai flexibile anumite criterii de aderare la program, cum ar fi nivelul maxim de refuzare a vizelor, care va trece de la 3 la 10 %. Insa noua legislatie introduce ale constringeri pentru cetatenii statelor incluse in program, ca cea de a cere o “autorizati e electronica de calatorie” cel mai tarziu cu 48 de ore inainte de deplasare si care ar putea fi platita. Persoana fie va primi aprobarea de intrare in Statele Unite, fie va avea obligatia de a se duce la consulat. Comisia intentioneaza sa “urmareasca atent” aplicarea acestei reforme, dar “estima inoportuna impunerea de masuri de retorsiune in acest stadiu”, pentru ca aceasta legislatie tocmai a fost adoptata si crede ca “va exista un real efort” din partea americanilor de a anula obligativitatea vizelor pentru toate membrele UE. In schimb, raportul - al treilea de la inceputul lui 2006 - este mai critic fata de Canada, in cazul careia “nu se constata niciun progres in anularea obligativitatii vizelor” pentru opt state membre (Bulgaria, Cehia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Romania si Slovacia). Pentru a testa “buna-credinta” a Canadei, Comisia propune ca aceasta tara “sa anuleze aceasta obligatie pentru unul sau mai multe state membre” pana la sfarsitul anului. In caz contrar, “vor fi avute in vedere masuri” impotriva Canadei.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.