Fostul fotbalist aradean Iosif Lovas se poate mandri cu doua performante, ambele realizate in acelasi an. In 1981 a promovat cu UTA in Divizia A si a fost portarul nationalei Romaniei la turneul final al Campionatului Mondial de juniori din Australi
Fostul fotbalist aradean Iosif Lovas se poate mandri cu doua performante, ambele realizate in acelasi an. In 1981 a promovat cu UTA in Divizia A si a fost portarul nationalei Romaniei la turneul final al Campionatului Mondial de juniori din Australia, competitie unde tricolorii au obtinut medalia de bronz. Acum in varsta de 45 de ani, Lovas ne-a marturisit, zilele trecute, cum dragostea pentru Eva Ferenczi l-a scos din circuitul echipei nationale.

Iosif Lovas a inceput fotbalul in 1976 la UTA, unde a fost legitimat ca portar de antrenorul Viorel Pasc, dupa un turneu de fotbal intre scolile generale. A progresat repede, ajungand apoi sa fie selectionat la Luceafarul si in echipa nationala de juniori. Din 1978 a fost promovat la echipa mare, insa fara mari sanse din cauza concurentei cu Iorgulescu, Jivan si Duckadam. Treptat, dupa ce Iorgulescu s-a accidentat, a inceput sa figureze tot mai des pe foile de rezerva si chiar sa si joace. Promovarea cu UTA si mai ales evolutiile de la CM de juniori din Australia, ambele in 1981, nu le va uita insa niciodata.

La Melbou rne, tricolorii au fost repartizati intr-o grupa de foc cu Brazilia, Coreea de Sud si Italia, Iosif Lovas fiind titular in toate meciurile. Romanii au obtinut un rezultat egal, 1-1 cu Brazilia (gol Dorel Zamfir), si doua victorii cu acelasi scor, 1-0, contra Coreei de Sud si Italiei, marcator fiind de fiecare data Romica Gabor. S-au calificat in sferturi de pe locul 2, la egalitate cu Brazilia, meciul cu Uruguay fiind cistigat cu 2-1 prin golurile aceluiasi Gabor. In semifinale, insa, au fost invinsi de RFG, dupa 0-0 la final si un gol inscris de nemti in minutul 102. In finala mica, pentru locurile 3-4, Romania a invins Anglia cu 1-0 si a obtinut medalia de bronz, cea mai importanta performanta obtinuta de o echipa romaneasca la acel nivel. Golul victoriei a fost inscris tot de Gabor, care a fost desemnat apoi fotbalistul numarul unu, fiindu-i atribuit trofeul "Balonul de Aur" de catre Addidas-France Football. La precedenta editie a CM de juniori, laureat a fost chiar argentinianul Diego Maradona.

O diploma si 10.000 de lei pentru un bronz la CM

Fostul international Iosif Lovas ne-a povestit cateva dintre peripetiile componentilor acelei generatii de aur. “La inapoierea de la Melbourne, in avion, Romica Gabor era putin pilit. La un moment dat l-am auzit ca intreaba insistent de ce compania de transport nu a pus vagoane de dormit la avioane”, se amuza fostul international.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.