O adevarata tragedie a avut loc ieri in municipiul Zalau, pe fondul unei explozii produse la parterul unui bloc. Doua persoane si-au pierdut viata, iar alte noua au ajuns in stare grava la spital in urma deflagratiei provocate de o acumulare de gaze
O adevarata tragedie a avut loc ieri in municipiul Zalau, pe fondul unei explozii produse la parterul unui bloc. Doua persoane si-au pierdut viata, iar alte noua au ajuns in stare grava la spital in urma deflagratiei provocate de o acumulare de gaze.

Explozia a avut loc, ieri, in jurul orei 7,45, la parterul blocului E 24, cu patru etaje, situat pe strada Voievod Gelu, din cartierul Dumbrava, in momentul in care unul dintre locatari a aprins lumina de pe casa scarilor. Martorii sustin ca au auzit o bubuitura puternica, iar cand s-au uitat spre imobil, peretii de la parter erau prabusiti, iar plafonul de la etajul 1 cazuse la primul nivel. Imediat la fata locului au ajuns echipaje ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Porolissum“ din Zalau pentru salvarea victimelor.

Doi morti si noua raniti, scosi de sub daramaturi
Noua persoane au fost scoase de sub daramaturi si transportate la spitalul judetean. O fetita de 14 ani a murit in scurt timp de la internare, iar sora ei de 12 ani se zbate in prezent intre viata si moarte dupa ce a suferit traumatisme extrem de gra ve la nivelul capului . In momentul exploziei au fost afectate nu numai persoanele aflate in imobil, ci si cativa trecatori. Echipele de interventie au fost nevoite sa inceteze cautarile, deoarece exista riscul daramarii intregului imobil, lucru care ar fi pus in pericol viata salvatorilor. Pompierii militari salajeni au trecut la amplasarea de barne de sustinere pentru a impiedica daramarea cladirii. La reluarea cautarilor, un tanar de 20 de ani a fost gasit mort sub daramaturi. In blocul E 24, de 19 apartamente, locuiau 16 familii, care numarau 49 de persoane. Locatarii supravietuitori au declarat ca in ultimii ani s-a adresat de mai multe ori companiei E.ON Gaz, reclamand ca in subsolul imobilului miroase a gaz. Ei spun ca ultima sesizare a fost facuta chiar joi seara, dar raspunsul celor de la E.ON Gaz a fost ca „nu venim noi sa va curatam rahatul din beci“.



Procuratura din Salaj impreuna cu politia au demarat o ancheta pentru a stabili cauzele exacte ale producerii tragediei si tragerea la raspundere a celor vinovati. La randul sau, E.ON Gaz a anuntat ca va face o ancheta proprie in acest caz. Directorul E.ON Gaz, David Burda, si-a exprimat regretul fata de victimele exploziei de la Zalau, precizand ca societatea pe care o conduce va sprijini financiar familiile afectate.

Familiile sinistrate vor fi cazate la hotel si la internate
Prefectul judetului Salaj, Andrei Barbu Todea, a anuntat ca blocul in care a avut loc deflagratia nu va mai putea fi locuit, iar cele 16 familii vor fi cazate intr-un hotel din Zalau si la internatele unor licee. El a spus ca acestea vor avea asigurata hrana pe trei zile.
Ioan Petran, inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial in Constructii Cluj, institutie care are in aria de competenta si judetul Salaj, a precizat ca blocul este compromis in proportie de 90 la suta si ca va trebui demolat. El a precizat ca mai intai locatarii vor fi ajutati de specialistii in apararea civila sa-si recupereze bunurile din casa, dupa care imobilul va fi daramat prin implozie. Potrivit reprezentantilor Primariei Zalau, municipalitatea va solicita guvernului 20 de miliarde de lei, bani necesari pentru construirea unui nou imobil pentru familiile care locuiau in blocul care s-a prabusit in urma exploziei.

Ministrul David trimite experti de la Bucuresti pentru anchetarea cazului
Ministrul de interne, Cristian David, a dispus trimiterea, la Zalau, a unei echipe de specialisti din cadrul Institutului Criminalistic al Inspectoratului General al Politiei Romane, pentru a sprijini activitatea de cercetare la fata locului a anchetatorilor. Echipa este alcatuita din doi experti in cercetarea la fata locului, un specialist pe linia cercetarii exploziilor si incendiilor si un ofiter de cercetare penala.
Ministrul a cerut Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Salaj sa dispuna masuri rapide de evacuare si protejare a persoanelor ale caror locuinte au fost afectate de explozie.
Totodata, Inspectoratul de Stat in Constructii va verifica gradul de afectare a structurii de rezistenta a constructiei, urmand a fi luate masuri in functie de rezultatul acestora.

E.ON incearca sa cumpere cu bani linistea familiilor afectate
E.ON Gaz Distributie a anuntat, ieri, ca va acorda un ajutor financiar de urgenta in valoare de 3.000 de lei pentru fiecare familie afectata de explozia din Zalau, indiferent de rezultatul anchetei privind cauzele incidentului, se arata intr-un comunicat al companiei. Potrivit reprezentantilor firmei, dispeceratul E.ON Gaz Distributie a fost anuntat in jurul orei 8.00 de producerea unei explozii la parterul blocului E 24, de pe strada Voevod Gelu, din localitatea Zalau, judetul Salaj. “Echipa de interventie a E.ON Gaz Distributie s-a deplasat de urgenta la fata locului si a luat toate masurile de siguranta care se impun in astfel de situatii. In consecinta, a fost intrerupt serviciul de distributie a gazelor naturale in zona respectiva pana la remedierea defectiunii. Indiferent de rezultatele anchetei, E.ON Gaz Distributie va acorda un ajutor financiar de urgenta in valoare de 3.000 de lei pentru fiecare familie afectata de explozia produsa in aceasta dimineata”, se arata in comunicat. De asemenea, compania anunta ca va colabora cu reprezentantii autoritatilor implicate in desfasurarea anchetei privind elucidarea cauzelor. “E.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.