PAPORNITA CU INTELEPCIUNI
Jurnalul National a anuntat in premiera, saptamana trecuta, ca-n PSD musteste o revolta la adresa presedintelui Mircea Geoana si ca varianta propusa de grupul de pucisti ia in calcul o conducere colectiva provizorie a p
PAPORNITA CU INTELEPCIUNI
Jurnalul National a anuntat in premiera, saptamana trecuta, ca-n PSD musteste o revolta la adresa presedintelui Mircea Geoana si ca varianta propusa de grupul de pucisti ia in calcul o conducere colectiva provizorie a principalei formatiuni parlamentare de opozitie. Diversi inchipuiti, politicieni sau chibiti, au zambit stramb si ironic, insa peste doar cateva ore ranjetele li s-au transformat in rictusuri de stupoare. Adrian Nastase confirma apasat, intr-un interviu acordat Rompres, ca se lucreaza intr-o oarecare semiobscuritate pentru ca, dupa previzibila mazilire a lui Mircea Geoana, pe termen limitat, pana la convocarea unui congres, partidul sa fie condus de un organism colectiv.


Reactiile publice ale actorilor politici relativ importanti au fost de mai multe feluri. Unii pesedisti, dintre aceia care odinioara (intr-o noapte de pomina, intr-un hotel din Otopeni) i-au infipt cutite-n spate Marelui Arogant, au inceput sa se ceara in audienta la cel pe care aproape nici nu-l mai bagau in seama. Dupa stiinta mea, la usa fostului premier a fost, zilele trecute, o coada ca-n zilele lui de glorie. Campionii asteptarii au fost, atat de previzibil, oameni aflati oficial in echipa lui Mircea Geoana, dar care, date fiind criza de durata a PSD si vizibila ofensiva de imagine a lui Adrian Nastase, s-au gandit ca o (noua) tradare preventiva nu strica niciodata. Altii, probabil constienti ca actuala echipa de conducere a PSD e unica structura in care-si mai pot gasi locul la varf, au organizat pe picior sedinte de criza si, imediat dupa aceea, au iesit batosi in fata camerelor de luat vederi. Au minimalizat pana la negare necesitatea dezbaterii publice pe tema ridicata la plasa de autolustratul fost presedinte al PSD si, la pachet, au anuntat ritos ca rebelii care s-ar opune adoptarii inca nedepusei motiuni de cenzura vor suporta cele mai drastice sanctiuni posibile. O a treia categorie de social-democrati, clasicele vietati nevertebrate, au luat-o ca rabinul din Buhusi: si propunerea lui Nastase e interesanta daca ajuta la cresterea partidului, si Geoana ocupa functia de presedinte in mod statutar, deci e pacat sa te dispensezi de un asa cadru tanar si de nadejde.


Nici dusmanua€™ de clasa, oricum mai vigilent decat somnolentii de serviciu care inca mai spera sa preia guvernarea intr-un an cand cel mai logic si mai profitabil electoral e sa faci opozitie, n-a ramas indiferent. In stilu-i caracteristic, dupa ce s-a operat in luminile reflectoarelor tv si a dat cu mucii-n fasole jignind (cum doar el stie s-o faca) o minoritate si un intreg popor apasat de traumele istoriei, a organizat o mica ambuscada in cadita unde-si exerseaza aptitudinile de comandant de nava. Unealta atat de folositoare a fost, ca de obicei, Daniel Morar, caruia i-a fost amintit faptul ca a uitat sa raneasca unde-au mancat boierii din Zambaccian. Iar acesta, inca sub imperiul promisiunii ca ar putea ajunge premier, a dat rapid drumul, cu eleganta bordurii, unei noi cereri de urmarire penala pe o tema demult fumata. Mai mult, sa-i arate lui Nastase ca Basescu stie tot ce misca-n piata politica (inclusiv identitatea celorlalti complotisti intru renasterea PSD din propria cenusa), l-a pus la pachet si pe Mitrea. Banuiesc ca, daca nu-si baga mintile-n cap, urmeaza la jgheab cate un dosar penal pentru Iliescu, Oprescu, Ponta si, in general, pe numele oricui se opune ideii ca Basescu si PD sa n-aiba contracandidati reali in perspectiva viitoarelor scrutinuri.


Habar n-am - si nici macar nu e problema mea - daca fostul prim-ministru mai poate reveni la varful vietii politice dupa o asa cadere, daca autopenitenta lui trebuie sa se sfarseasca acum, mai tarziu sau niciodata, daca gravele acuzatii de coruptie care i-au fost aduse stau in picioare ori daca taman el e persoana potrivita pentru a scula din morti fostul partid-stat. Ce pot sa constat, insa, fara vreo emotie ca m-as putea face de ras, este ca, indiferent cat incearca unii sa-l puna la colt si sa-l minimalizeze ca om politic, Adrian Nastase conteaza al naibii de mult. Si ca unii sunt realmente terifiati ca, dupa ce li s-a parut ca l-au tintuit la pamant, a-nceput sa mistea€¦


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.