Oricat am incerca sa discutam despre alte subiecte in aceste zile, tot la Biserica ajungem, pentru ca, trebuie sa recunostem, cel mai important eveniment trait de societatea romaneasca in ultima perioada ramane alegerea noului Patriarh. Cele cateva idei privind misiunea viitoare a Intaistatatorului si a Bisericii Ortodoxe Romane, rostite de Daniel imediat dupa ce a fost ales Patriarh, au fost dezvoltate in primul interviu acordat, cum era de asteptat, pentru Radio Trinitas. Prea Fericerea Sa a vorbit despre unitatea Bisericii, conlucrare cu ierarhii si credinciosii, despre mostenirea lasata de Parintele Teoctist, despre opera sociala a Bisericii si, nu in ultimul rand, despre provocarile Bisericii Ortodoxe astazi.

Trebuie de la inceput remarcat, cum aratam intr-un articol si in ziarul de ieri, ca noul Patriarh tine cu tot dinadinsul sa indeparteze temerile, mai mult sau mai putin justificate, ale unei mari parti a populatiei, monahilor si unor ierarhi, privitoare la mult-trambitatul ecumenism pe care l-ar promova. Insasi ratiunea acordarii acestui interviu probeaza aceasta intentie.

Intrulaolalta formam Biserica, in lucrarea Duhulu i Sfånt
Prima tema abordata a fost cea a unitatii Bisericii. “Unitatea este darul Duhului Sfant in Biserica, un dar pe care trebuie sa-l pastram si sa-l cultivam. De aceea, noi in crez marturisim credinta noastra in Una, Sfanta, Soborniceasca si apostoleasca Biserica. Deci, unitatea este legata de sfintenie... Cu cat ne apropiem mai mult de Hristos, prin Duhul Sfant, prin rugaciune, prin Sfintele Taine, prin fapta buna, cu atat ne apropiem si intrulaolalta formam Biserica. Deci, unitatea e un dar al lui Dumnezeu, dar noi suntem chemati sa il pastram si sa il cultivam”, a declarat acesta.

Catedrala Neamului, radio si ziar pentru Patriarhie si o traditie mai putin intepenita
Dupa ce a vorbit despre necesitatea apararii dreptei credinte si promovarea ei, despre rolul profesorului de religie in scoli, Patriarhul ales pare hotarat sa materializeze visul predecesorului sau: ridicarea catedralei Mantuirii Neamului. Mai mult, va incerca sa extinda si sa dezvolte proiectele dezvoltate in Mitropolia Moldovei la nivelul Patriarhiei, in ceea ce priveste mass media. “Avem nevoie de un radio pentru intreaga Biserica, de un cotidian pentru intreaga Biserica, nu doar pentru Mitropolia Moldovei si Bucovinei”.