Cea mai scurta cale maritima de acces dintre Europa si Asia este pentru prima data libera, de cand se monitorizeaza regiunea arctica, motivul fiind topirea ghetarilor, a anuntat Agentia Spatiala Europeana.  

Ghetarii din zona Polului Nord s-au topit extrem de mult in 2007, inregistrandu-se un trist record al ultimilor 30 de ani, de cand Agentia Spatiala Europeana (ESA) monitorizeaza aceasta regiune. Astfel s-a format o noua ruta navigabila intre Oceanul Pacific si Oceanul Atlantic. Altfel spus, de acum incolo exista o "scurtatura" intre Europa si Asia. Noua ruta de transport este mult mai ieftina decat alternativa reprezentata de Canalul Panama. "Am observat ca ghetarii au scazut la doar 3 milioane de kilometri patrati", a declarat Leif Toudal Pedersen, de la Centrul Spatial National Danez, informeaza Reuters. Cifrele arata faptul ca in ultimii doi ani aproximativ un milion de metri patrati de gheata s-au topit, a adaugat Pedersen.

GHETARI SENSIBILI. Regiunile polare sunt foarte sensibile la schimbarile climatice, sustine ESA. Agentia aminteste estimarile unor oameni de stiinta care prevad ca ghetarii vor disparea din zona arctica pana in 2040. Analistii sustin ca incalzirea globala are loc in regiunea arctica de doua ori mai repede decat in celelalte locuri de pe planeta. Anuntul ESA vine in contextul in care mai multe state pretind suveranitatea asupra Polului Nord, o regiune bogata in resurse energetice. Startul acestei curse a fost dat de Rusia, care a infipt un steag din titan sub gheata de la Polul Nord. Statele Unite, Canada si Danemarca au raspuns prin trimiterea de expeditii stiintifice menite sa demonstreze ca ele au de fapt dreptate cand revendica regiunea arctica.