Prima zi de scoala, in mod traditional, incepe cu o festivitate organizata de fiecare unitate de invatamant. In privinta utilitatii acesteia, parerile sunt impartite. Majoritatea parintilor sustin ca este benefica pentru copiii care pasesc pentru pr
Prima zi de scoala, in mod traditional, incepe cu o festivitate organizata de fiecare unitate de invatamant. In privinta utilitatii acesteia, parerile sunt impartite. Majoritatea parintilor sustin ca este benefica pentru copiii care pasesc pentru prima data pragul scolii, insa nu trebuie sa insemne un moment electoral. Nici slujbele religioase nu sunt acceptate in unanimitate de catre parinti in acest cadru festiv.

De luni, in fiecare curte de scoala sau liceu, in locuri special amenajate, elevii, impreuna cu dirigintii lor, vor fi adunati in careu pentru a serba inceputul de nou an scolar. Timp de mai bine de o ora, toata lumea sta in picioare si asculta cu ce se mai lauda conducerea scolii, precum si invitatii acesteia: primari, consilieri locali, parlamentari, oameni politici si preoti. Dupa ce fiecare isi rosteste scurta sau mai lunga alocutiune, se organizeaza o slujba de sfintire, la finalul careia, printr-un semn al parintelui, se recita in cor „Tatal Nostru“. Asemenea momente nu mai emotioneaza pe nimeni, doar pe elevii care pasesc pentru prima data in scoala sau in liceu. Mai mult, profitand de prezenta parintilor si a bunicilor, politicienii si primarii considera festivitatea de deschidere a noului an de invatamant un moment oportun pentru o mica, dar semnificativa propaganda electorala. Evident, nu se striga votati cu partidul respectiv, insa cei in cauza vin in fata elevilor, a cadrelor didactice si a parintilor pentru a impartasi eforturile financiare depuse ca scoala sa arate bine. „Nu mi se pare ceva iesit din comun. Totusi este o zi importanta pentru copii, este un eveniment deosebit din viata lor. Aceste festivitati ar trebui sa ramana. Insa, in asemenea ocazii nu vad rostul, mai exact nu vad ce sa caute parlamentarii, primarii si politicienii in general. Ei vin aici ca sa se umfle in pene, sa se dea in spectacol.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.