Majoritatea militarilor romani doreste sa participe la misiunile internationale. Un sondaj al Sectiei Investigatii Sociologice din Statul Major General arata ca 75% dintre ei vor sa fie prezenti in teatrele de operatii din afara granitelor Romaniei.
Majoritatea militarilor romani doreste sa participe la misiunile internationale. Un sondaj al Sectiei Investigatii Sociologice din Statul Major General arata ca 75% dintre ei vor sa fie prezenti in teatrele de operatii din afara granitelor Romaniei.

Seful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, a declarat pentru Jurnalul National ca Sectia Investigatii Sociologice a realizat un sondaj privind participarea militarilor romani in teatrele de operatii. "Datele unui ultim sondaj de opinie efectuat de Sectia investigatii sociologice releva ca majoritatea militarilor (75%) doreste sa participe la misiuni in afara granitelor statului roman, 11% dintre militarii participanti la sondaj nu doresc acest lucru, iar 14% sunt nehotarati. Datele comparative din diferite investigatii releva ca ponderea celor care doresc sa participe la misiuni internationale este sensibil mai mare, cu cel putin 20%-30% in randul militarilor care au participat deja la astfel de misiuni, fata de ponderea inregistrata in cazul celor care nu au efectuat misiuni in afara granitelor teritoriului national", a precizat amiralul Gheorghe Marin.


OBLIGATIE. Potrivit sefului Armatei, prin intrarea in vigoare a Legii nr. 384, privind Statutul soldatilor si gradatilor voluntari, la angajare, militarul voluntar semneaza un contract prin care se obliga sa participe la orice misiuni, inclusiv pe plan international, in functie de nevoile Ministerului Apararii. "In aceste conditii, un refuz privind participarea la misiune ar insemna nerespectarea contractului incheiat cu Ministerul Apararii si, implicit, incetarea raporturilor de munca ale militarului cu armata", a declarat amiralul. Conform sefului Statului Major General, "Sectia investigatii sociologice evalueaza dorinta de a participa la acest gen de misiuni, insa nu se poate pune semnul egalitatii intre lipsa dorintei de participare si refuzul efectiv de a participa, cu atat mai mult cu cat vorbim despre militari, care, in conduita lor profesionala, sunt obisnuiti sa respecte prioritar cerintele institutionale, in raport cu dorintele personale".


POSTMISIUNE. Pentru amiralul Gheorghe Marin, evaluarea psihologica a militarilor care reprezinta Romania in misiunile internationale ocupa un rol foarte important. "Intelegerea corecta a problemelor de natura psihologica, a impactului realitatilor teatrului asupra psihicului uman au determinat luarea deciziei ca psihologii sa actioneze in etapa premergatoare desfasurarii misiunilor, pe perioada derularii acestora, in cadrul grupurilor luptatoare si dupa repatrierea militarilor din teatrele de operatii. Psihologii au ca sarcina sesizarea la timp a manifestarilor indezirabile si propunerea de masuri pentru inlaturarea manifestarilor amintite sau, cel putin, pentru limitarea acestora", a precizat seful Armatei. Astfel ca, dupa ce militarii se intorc din misiuni, evaluarea lor continua si se incheie cu asistenta psihologica diferentiata. "Evaluarea psihologica postmisiune este destinata surprinderii unor modificari sau perturbari ale structurii de personalitate a militarilor participanti la misiuni. In baza datelor rezultate, intocmim un program de readaptare sociala si familiala a militarilor, program structurat pe trei etape, avand durate diferite si obiective specifice", a mai spus amiralul Gheorghe Marin.


ETAPE. In prima etapa a programului de readaptare sociala, psihologii militari isi propun sa diagnosticheze si detensioneze starea militarilor care au fost in teatrele de operatii. Totodata, etapa respectiva, intinsa pe o durata de 2-3 zile, se adreseaza si familiilor militarilor participanti la actiunile de lupta. "In aceasta etapa se desfasoara evaluarea rapida a starii de sanatate psihofizica, pentru identificarea eventualelor cazuri de tulburari psihice, dar si eliberarea partiala de tensiunea indusa de participarea la actiunile militare", a prezentat sistemul amiralul Gheorghe Marin. "Activitatile sunt orientate catre reechilibrarea psihica dupa unele incidente critice, relaxarea si detensionarea emotionala, evitarea propagarii unor efecte negative ale unor accidente la care militarii au fost martori, pregatirea pentru reintalnirea cu membrii de familie", a mai adaugat seful Armatei. In etapa a doua, psihologii militari isi propun reintegrarea militarilor in activitatile de baza si in viata de familie. "In cadrul acesteia, militarii beneficiaza de un program de recuperare de aproximativ 12-14 zile, asociat cu un concediu de odihna in care se desfasoara reacomodarea la viata de familie, odihna, relaxare si reconectarea la realitatile sociale nationale, discutii cu toti participantii pentru informarea despre schimbarile si mutatiile produse in plan social, politic si militar in societatea romaneasca", ne-a declarat seful Statului Major General. Ultima etapa este perioada de evaluare a gradului de reintegrare socioprofesionala. "Dupa doua luni de la intoarcerea in mediul profesional, se organizeaza intalniri cu militarii participanti la actiunile din teatru si cu familiile acestora, in scopul evaluarii nivelului de adaptare, de integrare sociala si familiala, dar si a starii de sanatate. In aceasta etapa se aplica tehnici de lucru individual, cu participarea directa a psihologului unitatii, dar pot exista si secvente pe grupuri organizate, la care participa si familiile", a spus amiralul Gheorghe Marin.


Lectii invatateSeful Armatei, amiralul Gheorghe Marin, a declarat ca militarii care au participat la misiuni sunt folositi ca instructori in procesul de operationalizare a fortelor ce urmeaza sa fie trimise in teatrele de operatii. "Dificultatile intampinate in teatrele de operatii ne-au determinat sa acordam atentie deosebita pregatirii tehnicii si echipamentelor inainte de plecarea in misiune", a mai aratat amiralul.  "Sistemul de comunicatii si informatic a fost perfectionat cu fiecare contingent rotit, in prezent acesta asigurand fluxul de date si informatii necesar luarii deciziilor in timp real. Au fost elaborate si distribuite ghiduri de conversatie care cuprind indrumari pe linie de traditii si obiceiuri locale. S-au adoptat concepte doctrinare si tehnologii de instruire noi - Lista cu Cerintele Esentiale ale Misiunii si invatamantul distribuit avansat, aflate in diferite stadii de implementare", a precizat seful Statului Major General. In acelasi timp, amiralul Gheorghe Marin a mai apreciat ca "sistemul de lectii invatate existent in acest moment in Armata Romaniei contribuie la scaderea ratei deficientelor constatate pe parcursul etapelor de pregatire si desfasurare a actiunilor militare si reduce consumul excesiv de resurse materiale, financiare si de timp".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.