Autoritatile se inghesuie astazi sa oficializeze inceperea anului scolar in conditiile in care sistemul de invatamant schioapata. Multe scoli au ramas la stadiul de santier, numerosi elevi fiind nevoiti sa invete in spatii improvizate.

Un exemplu, si din pacate nu unul izolat, este cel din judetul Hunedoara, comuna Soimul, unde clopotelul va suna intr-un cort, in Caminul Cultural si in sediul Casei Casatoriilor. Decizia a fost luata de primarul comunei, Laurentiu Nistor, ca urmare a unei sentinte definitive a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a retrocedat imobilul scolii unor familii din Deva.

Sentinta definitiva prevede ca timp de cinci ani actualii proprietari sa nu schimbe destinatia cladirii, insa primarul comunei  spune ca acestia au cerut o chirie de aproximativ 40 de milioane de lei vechi pe luna, o suma pe care autoritatile nu si-o permit. In asemenea conditii, elevii vor invata printre confeti si sampanie sau vor gasi la fiecare inceput de saptamana prajituri si bere in salile de clasa, resturi de la nuntile din week-end.