Budapesta
Vagoanele CFR Gevaro si bucataria traditionala romaneasca au castigat si in acest an Marele Premiu la cea mai importanta competitie de gen din Europa, "Grand-Prix-ul Vagoanelor Restaurant". Glasul rotilor de tren autohtone si talentul in ale gastronomiei s-au incununat perfect in acest week-end, in capitala Ungariei.

Din nou cea mai buna. Cam asa s-ar putea traduce in cateva cuvinte evolutia echipei Romaniei la editia din acest an, a treia, a unui fel de Campionat European al vagoanelor restaurant. Nu a contat doar aspectul acestora, ci in egala masura "bucatele" si profesionalismul etalat de personalul de pe aceste garnituri. Caliti de-o viata pe sine, bucatarii si ospatarii nostri au incantat un juriu preponderent maghiar, condus de unul dintre cei mai premiati bucatari din lume, si el tot maghiar.


NOSZTALGIA. Competitia a fost gazduita in acest week-end de Parcul Tezaurului Cailor Ferate Ungare, in fapt un fost depou, dezafectat si metamorfozat in "Nosztalgia Park", unul dintre cele mai atractive locuri din Budapesta. Spatiul acesta intins pe circa 10 hectare, unde sambata s-au perindat peste 15.000 de oameni, a fost cucerit pentru cateva minute de CFR Gevaro. Un taragotist, sef de gara la Sighetul Marmatiei, a asigurat fundalul sonor cu "Noi suntem romani, noi suntem romani", ce suna parca altfel atunci cand esti departe de tara, in timp ce la statie se anunta in trei limbi castigatorul. Peisajul traditional asigurat de cele doua vagoane romanesti si mancarea aleasa in aceeasi nota au incantat si de aceasta data. Crainicul spune intr-o engleza stricata ca Marele Premiu ajunge tot in Romania.


PETRECEREA POATE INCEPE. Berbecutul ia locul porcului pe protap, in vreme ce pe gratar sunt perpeliti zeci de mititei. Standul Romaniei este luat cu asalt de parinti si de copii, care vor, deopotriva, sa se fotografieze cu castigatorii si sa guste din bucatele romanesti. Ciorba de fasole servita in paine, supa crema de ciuperci sau ciolanul de porc afumat pus atent pe varza au fost la mare cautare. Papanasii si clatitele au completat tabloul unei seri romanesti in mijlocul Budapestei. "Faptul ca pentru a treia oara consecutiv invingem intr-o astfel de competitie spune multe. Nu credeam sa fiu atat de emotionat", spune la final directorul general al CFR Gevaro, Bogdan Nastasescu.

Avea si de ce sa-si faca griji, pentru ca alaturi de echipa Romaniei au fost prezente in competitie Ungaria (cu doua vagoane), Slovacia, Austria si Irlanda. Insa tara noastra a dat clasa si in acest an, iar trofeul ramane astfel in vitrina CFR Gevaro.


Echipa de aurPentru aceasta performanta merita felicitat fiecare membru al delegatiei Romaniei: directorul general Bogdan Nastasescu, inginerul Dan Mihalcea, economistul Nicolae Lapadat, seful echipei gastronomice - Paul Erghelegiu, ospatarii Sandu Iosca, Florin Cristescu, Daniel Banica si Costica Moldoveanu, bucatarii Constantin Deatcu, Mircea Andoroiu, Geroge Ivan, Valentin Ionita, Constantin Patrancus, Andrei Vacariuc si Gabi Tiron, precum si responsabilul cu asistenta tehnica, Daniel Isai. Echipa tarii noastre a fost sustinuta de o puternica galerie de la CFR Gevaro, venita de la Bucuresti sambata dimineata, chiar in ziua concursului. Pe langa Marele Premiu, ceferistii romani au mai obtinut alte doua: premiul pentru cel mai frumos decor si pentru cea mai buna bucatarie. Cele doua vagoane intrate in competitie au fost pregatite special pentru editia din acest an a Grand-Prix-ului, fiind cea mai vizitata "garnitura" de publicul maghiar.