A crescut inconjurat de carti si discutii medicale, fiind nascut intr-o familie de medici dupa tata. Prof. dr Dan Colita, seful Clinicii de Hematologie si Transplant Medular din cadrul Institutului Fundeni, isi sarbatoreste astazi ziua de nastere.

A crescut inconjurat de carti si discutii medicale, fiind nascut intr-o familie de medici dupa tata. Prof. dr Dan Colita, seful Clinicii de Hematologie si Transplant Medular din cadrul Institutului Fundeni, isi sarbatoreste astazi ziua de nastere.

"Suficientaa€¦ un mare pericol" "Din anumite puncte de vedere, viata mea este relativ monotona, in sensul ca nu fac decat cateva lucruri importante. O zi obisnuita incepe dimineata si se termina foarte tarziu, seara. Dimineata lucrez la spital, si continuu dupa-amiaza pana seara cu documentare si lectura. Lucrurile s-au complicat din punctul de vedere al volumului de notiuni care apar tot timpul. Nevoia sa fiu tot timpul la curent, sa fiu mereu pe «val» ma obliga la acest regim de viata. Toate aceste lucruri le fac din placere, asa ca nu pot spune ca am facut vreun sacrificiu. Sotia mea imi este colega la spital, este si ea cadru didactic si lucram cot la cot. Din punctul acesta de vedere ne intelegem perfect si ne si stimulam unul pe altul. Sacrificiile nu exista, iar forma este continua.

Un medic trebuie sa fie in primul rand foarte corect cu el ca sa poata fi corect si cu ceilalti, cu pacientii in special. Corectitudinea trebuie sa fie dublata de onestitate in opinii si in exprimarea lor. Un medic trebuie sa lucreze foarte mult pentru a putea fi util pacientilor sai. Oamenii isi incredinteaza soarta in mainile doctorului, care nu are voie nici sa greseasca, nici sa triseze. De asemenea, un doctor trebuie sa fie spontan si foarte prompt in a lua niste decizii profesionale. Incerc sa-mi invat studentii toate aceste lucruri. Cea mai mare greseala pentru un doctor este suficienta. Niciodata nu ajungi sa stii tot. Cu cat patrunzi in adancimea domeniului de lucru, cu atat realizezi cat de putin stii si cat mai ai de aflat. Intotdeauna in fata este foarte mult de lucru si aceasta constientizare este foarte importanta si obliga la activitate si modestie in acelasi timp. Cea mai mare realizare profesionala este realizarea transplantului de celule stem cu regretul ca s-a realizat asa de tarziu. Celelalte realizari se leaga de familie, copiii, nepotii si asa mai departe.

Este foarte greu sa spui la apus de cariera ce ai face daca te-ai intoarce in timp cu 40 de ani. S-a creat o obisnuinta care te impiedica sa gandesti altfel. Probabil ca tot medicina as fi facut. Am trait in casa cu discutii medicale, cu carti medicale. Tatal meu, verii mei, unchiul meu, bunicul au fost medici.

Ziua de nastere mi-o voi petrece foarte banal: ma voi duce la serviciu, iar seara ma voi intalni cu familia. Imi doresc sa pot continua fara oprelisti ceea ce am in plan: de scris cateva lucrari si de lucrat pentru pacienti."


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin