Grecii au votat ieri in cele mai stranse alegeri legislative din ultimii 20 de ani. Scrutinul anticipat are loc la o luna de la devastatoarele incendii de padure care au facut scrum paduri, terenuri si localitati intregi.

Alegeri anticipa
Grecii au votat ieri in cele mai stranse alegeri legislative din ultimii 20 de ani. Scrutinul anticipat are loc la o luna de la devastatoarele incendii de padure care au facut scrum paduri, terenuri si localitati intregi.

Alegeri anticipate cu final neasteptat. Asa era descris ieri pe agentiile internationale de presa scurtinul de ieri din Grecia, unde 9,8 milioane de alegatori eligibili erau asteptati sa isi configureze viitorul Legislativ. Premierul Costas Karamanlis si partidul sau de centru-dreapta, Noua Democratie, erau creditati cu cele mai mari sanse, desi s-au confruntat cu o scadere de popularitate din pricina gestionarii incendiilor ce-au facut scrum Grecia in luna august. In aceste conditii, nota BBC, sunt sanse mici ca Noua Democratie sau adversarul sau principal, partidul socialist (Pasok), condus de Giorgios Papandreou, sa obtina o majoritate clara.

In urma scrutinului sunt desemnati 300 de parlamentari, cu un mandat de patru ani. Patruzeci de fotolii parlamentare ii revin partidului care obtine cele mai multe voturi, iar restul de 260 de locuri sunt distribuite in functie de procentele obtinute.


FAVORIT. Karamanlis a convocat alegerile anticipate cu sase luni inainte de expirarea mandatului, iar analistii citati de BBC spun ca partidul sau are sanse mari sa castige datorita controlului asupra finantelor publice. Principala bila neagra a guvernului Karamanlis este insa progresul insuficient inregistrat in lupta impotriva coruptiei si in imbunatatirea eficientei administratiei.

De partea cealalta, Giorgios Papandreou spera sa convinga alegatorii jucand cartea economiei "verzi" si a transformarii Greciei intr-un model demn de urmat de alte state din bazinul mediteranean.


Le Pen al GrecieiIn afara celor doua partide care isi disputa in mod traditional intaietatea, cateva formatiuni politice mai mici spera sa traga foloase importante de pe urma scrutinului si a numarului mare de nehotarati. "Cheia" pentru a detine majoritatea in Legislativ ar putea ajunge la un partid de extrema dreapta, LAOS, o varianta locala a formatiunilor de tipul Frontul National din Franta, condus de faimosul Jean Marie le Pen. Liderul LAOS este un fost jurnalist, Giorgios Karatzaferis, cunoscut pentru vederile sale antisemite si antiimigratie si pentru sustinerea unui rol sporit al Bisericii Ortodoxe.





Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.