Sotia lui Omar Hayssam, Adela, si ce sapte copii ai cuplului au depasit deja cu o zi termenul fixat de magistrati pentru reintoarcerea in Romania. Ei primisera in justitie dreptul de a pleca in Siria, la bunicii minorilor, in timpul vacantei de vara,
Sotia lui Omar Hayssam, Adela, si ce sapte copii ai cuplului au depasit deja cu o zi termenul fixat de magistrati pentru reintoarcerea in Romania. Ei primisera in justitie dreptul de a pleca in Siria, la bunicii minorilor, in timpul vacantei de vara, dar aveau obligatia sa revina in tara la data de 15 septembrie, pentru inceperea anului scolar.


JUSTIFICAREA. Rudele lor ne-au declarat ieri ca motivul pentru care nici aceasta, nici copiii nu s-au intors ar fi unul obiectiv: probleme cu actele la granita siriana. Potrivit cumnatei Adelei Omar, femeia ar urma sa trimita in tara mai multe documente care sa demonstreze ca intarzierea nu le este imputabila. Fostul avocat al Adelei Omar, Cristina Craciun, a sustinut ca pentru plecarea copiilor din Siria ar putea fi nevoie de semnatura tatalui minorilor, la fel cum a fost nevoie si in cazul parasirii Romaniei. In cazul in care Adela Omar nu se va intoarce in tara impreuna cu copiii si nu va justifica motivul intarzierii, risca sa suporte consecintele nerespectarii unei hotarari judecatoresti: la urmatoarea incercare autoritatile nu-i vor mai permite sa-i scoata pe minori din Romania.  


INCERCARILE. Familia fugarului Omar Hayssam a primit la jumatatea lunii august permisiunea de a parasi tara. Sotia sirianului a cerut in instanta acest drept, dupa ce copiii sai fusesera opriti la granita de doua ori, pe motiv ca nu detin toate actele necesare pentru a putea pleca din Romania. Dupa trei luni de procese, judecatorii au stabilit ca infractiunile comise de tata si faptul ca acesta este urmarit international nu pot sa se rasfranga si asupra copiilor sai. Potrivit hotararii judecatoresti, cei sapte minori au dreptul sa-si cunoasca rudele si sa aiba parte de o dezvoltare psihica normala. Asa ca sotia si copiii sirianului s-au imbarcat la data de 16 august de pe Aeroportul International "Henri Coanda" la bordul unei aeronave "Sirian Air", cu destinatia Damasc. Aveau bilet dus-intors, dar deocamdata asta nu a insemnat si revenirea lor in tara.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.