Corneliu Vadim Tudor, Mircea Geoana, Anca Boagiu si Crin Antonescu se numara printre parlamentarii cu cea mai scazuta rata de prezenta in sesiunea parlamentara trecuta.

Liderul PRM conduce in topul senatorilor "chiulangii" din sesiun
Corneliu Vadim Tudor, Mircea Geoana, Anca Boagiu si Crin Antonescu se numara printre parlamentarii cu cea mai scazuta rata de prezenta in sesiunea parlamentara trecuta.

Liderul PRM conduce in topul senatorilor "chiulangii" din sesiunea februarie-iunie 2007, cu o rata de prezenta de 2,1%, in timp ce fostul ministru al Integrarii Europene a acumulat cele mai multe absente in Camera Deputatilor in aceeasi perioada (3% prezenta), reiese din studiul "Cum muncesc parlamentarii", realizat de Institutul de Politici Publice (IPP) si dat publicitatii ieri.

PSD-istii Sorin Oprescu (4,6% prezenta) si Mircea Geoana (4,8%), dar si conservatorul Dan Voiculescu (5,5%) ii succed lui Vadim in clasamentul absentilor din Senat. La Camera inferioara a Parlamentului, Anca Boagiu este urmata de liberalul Crin Antonescu (14,1% prezenta) si social democratul Viorel Hrebenciuc (14,8%). De altfel, Hrebenciuc se regaseste si pe lista celor mai inactivi demnitari, el neavind nici o interpelare sau intrebare de la inceputul mandatului.

La polul opus, cel mai ridicat procentaj de prezenta la vot a fost inregistrat de liberalul Gheorghe Gabor (97% prezenta), el fiind urmat de Iuliu Furo (PRM) si Claudius Zaharia (independent). La Senat au semnat condica cel mai des David Gheorghe (PD), Mario Oprea (PNL) si Gheorghe Funar (PRM). Potrivit studiului, chiar si cei mai harnici dintre senatori au inregistrat un procentaj al prezentei mai mic decit deputatii.

UDMR, PD si PNL au fost partidele cel mai des reprezentate in sedintele celor doua Camere, in timp ce parlamentarii din grupul minoritatilor si cei ai PC au participat cel mai rar la sedinte. "Parlamentarii au si alte activitati, desigur. Noi nu am spus ca nu ar avea. Personal vad cit de aglomerat este la zona de cafea din Camera", a ironizat Violeta Alexandru, director IPP, explicind astfel rata mare a absenteismului la sedintele Parlamentului. Demnitarii au insa si explicatii pentru lipsa lor la sedinte. "In calitate de lider al grupului parlamentar si de vicepresedinte politic al partidului am o serie de activitati care sint extraparlamentare, desigur, nu extrapolitice", a declarat pentru NewsIn Crin Antonescu.

Prezenta a fost calculata de IPP pe baza voturilor exprimate electronic, cu cartela, in plenul Camerei Deputatilor si al Senatului, fie ca este vorba de votul pe articole sau de cel final.

Monitorizarea IPP dezvaluie si care sint "rebelii" si "loialii" din Parlament, cu alte cuvinte, care sint cei care au votat de cele mai multe ori altfel decit majoritatea colegilor de partid. Astfel, social democratii Dan Iosif (70,2% voturi loiale), Marian Saniuta (71,1% voturi loiale) si Octav Cozminca (65,6% voturi loiale) se numara printre cei mai "rebeli" la vot. Liberalii si membrii UDMR au fost in sesiunea trecuta cei mai fideli partidului lor, printre acestia, Victor Boeriu, Gheorghe Gabor, Nemeth Csaba si Pete Stefan. In topul loialitatii partidelor, democratii sint lideri, cu o medie de 94,3%, iar liberalii le sufla in ceafa cu un procent de 93,7. Formatiunile care au respectat in aceasta legislatura cel mai putin linia partidului sint PRM si PSD. Din totalul de 331 de deputati, aproape 60 nu au avut nici o interpelare sau vreo intrebare adresata Executivului pentru a cere lamuriri despre problemele care preocupa cetatenii, mai rezulta din studiul IPP.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.