In perioada 10 - 13 septembrie 2007, la Centrul Social-Pastoral “Sfantul Paisie”, de la Manastirea Neamt, a avut loc sesiunea anuala a Comisiei de Istorie bisericeasca a Bisericii Ortodoxe Romane. Tema din acest an a fost: “Cinstir
In perioada 10 - 13 septembrie 2007, la Centrul Social-Pastoral “Sfantul Paisie”, de la Manastirea Neamt, a avut loc sesiunea anuala a Comisiei de Istorie bisericeasca a Bisericii Ortodoxe Romane. Tema din acest an a fost: “Cinstirea sfintelor icoane in Ortodoxie. Retrospectica istorica, momente cruciale de stabilire a teologiei icoanei si de criza majora”. La sedinte au participat peste 50 de invitati din tara si din strainatate, specialisti in istoria bisericeasca.

Dupa cum informeaza ziarul “Lumina”, una dintre cele mai interesante lucrari prezentate a apartinut preotului Ionut Holubeanu, lector universitar la Facultatea de Teologie „Patriarhul Justinian“ din Bucuresti. Acesta a prezentat o comunicare intitulata „Iconografia din pesterile rupestre de la Basarabi si semnificatiile ei“. Prin intermediul unui retroproiector au fost prezentate cateva dintre imaginile rupestre descoperite in siturile de la Basarabi. „Ceea ce am observat, studiind una dintre reprezentarile de la Basarabi, este faptul ca acea imagine era de fapt o copie dupa icoanele vremii. Aceasta ne arata ca o parte di ntre reprezentarile acestea nu sunt altceva decat copii dupa icoanele care existau in acea vreme“, a aratat pr. Ionut Holubeanu. El a identificat, pe baza studiilor unor arheologi renumiti, sfintii care sunt reprezentati pe peretii bisericutelor rupestre din Basarabi.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.