Multumiri Parintelui Anania
Cei 112 crestin ortodocsi - dintre care multi fosti detinuti politici - care i-au cerut printr-un Apel de urgenta Mitropolitului Clujului, Bartolomeu Anania, sa candideze la demnitatea de Patriarh al Romaniei i-au adresat dupa vot, pe 13 septembrie, si o scrisoare de multumire. "La ceas de rascruce pentru Biserica noastra stramoseasca, dorim sa va multumim, cu smerenie si plecaciune, pentru ca ati acceptat sa duceti drapelul jertfei si al suferintei fostilor detinuti politic si la alegerile pentru Scaunul Patriarhal. Batranul ostean al lui Hristos a mers, ca intotdeauna, pe Calea cea dreapta a poporului crestinat pe acest pamant de catre insusi Sfantul Apostol Andrei", se afirma in scrisoarea celor 112 intelectuali ortodocsi, care mai considera ca "rezultatul alegerilor din 12 septembrie a.c. a marcat doar o noua etapa pe drumul spre mantuirea neamului romanesc". Semnatarii mai afirma ca pentru a se prelungi opera de spiritualitate a Bisericii Ortodoxe Romane in spatiul crestin al Europei pastorii Bisericii trebuie sa urmeze invataturile duhovnicilor Romaniei. Mai multe detalii la www.teoctist.info, un portal dedicat Ortodoxiei si PF Patriarh Teoctist. (A.O.)
Topul chiulangiilor
Liderii PSD Viorel Hrebenciuc, Ion Iliescu, Adrian Nastase si Mircea Geoana, dar si liberalul Crin Antonescu, se numara printre parlamentarii care, in prima sesiune a acestui an, au absentat cel mai mult de la votul din Parlament, reiese dintr-un raport de monitorizare difuzat ieri de Institutul pentru Politici Publice (IPP). Conform raportului, activitatea parlamentarilor in sesiunea februarie - iunie 2007 a fost destul de scazuta. Printre deputatii si senatorii care au absentat cel mai mult de la votul din Parlament se regasesc si George Copos (PC), Corneliu Vadim Tudor (PRM), Crin Antonescu (PNL), Varujan Pambuccian (minoritati), Dan Ioan Popescu (PC), Octavian Stireanu (PSD), Anca Boagiu (PD), Irinel Popescu (PC), Sorin Oprescu (PSD), Mircea Geoana (PSD). (O.B.)
Eurocandidatii PNG
Gigi Becali deschide lista PNG la alegerile europarlamentare, intre primii zece candidati aflandu-se nume cunoscute din partid precum secretarul general, Catalin Dancu, deputatul Vlad Hogea sau fostul fostbalist Helmut Duckadam. Lista candidatilor PNG a fost prezentata, ieri, in cadrul Consiliului National al partidului. Pe primul loc pe lista PNG pentru europarlamentare se afla presedintele formatiunii, George Becali, urmat de avocatul Catalin Dancu, iar pe locul trei se afla deputatul Vlad Hogea. Pe locul patru in lista PNG se afla lectorul universitar Teodor Godeanu, iar pe locul cinci, istoricul Stefania Stroe. Fostul fotbalist Helmut Duckadam ocupa pozitia a sasea in lista candidatilor PNG pentru europarlamentare. Urmatorii candidati sunt: Horatiu Salagean (profesor), Marian Oprea (director de revista), Mihai Stoenescu (istoric) si Maria Nastase (expert). (R.G.)
Alerta aeriana
Politia de frontiera din Finlanda investigheaza motivele pentru care un aparat de zbor rusesc a patruns ilegal, ieri, in spatiul aerian finlandez. "Un avion de transport rusesc de tip Iliusin-76 a patruns 4,5 kilometri in spatiul aerian finlandez", a anuntat Ministerul Apararii de la Helsinki intr-un comunicat. Aviatiile britanica si norvegiana au reintrat, ieri, in stare de alerta, dupa ce doua bombardiere rusesti de tip Tu-160 "Blackjack" s-au apropiat de spatiul aerian al celor doua tari, in cadrul unei misiuni anuntate, joi, de Moscova. (D.E.)