Cu o pioasa rabdare, sursa din CNSAS care a furnizat presei numele a sapte ierarhi ai Bisericii Ortodoxe, prezentindu-i drept colaboratori cu nume de cod ai Securitatii, a asteptat sa fie ales mai intii Patriarhul.

Sursa si-a tinut gur
Cu o pioasa rabdare, sursa din CNSAS care a furnizat presei numele a sapte ierarhi ai Bisericii Ortodoxe, prezentindu-i drept colaboratori cu nume de cod ai Securitatii, a asteptat sa fie ales mai intii Patriarhul.

Sursa si-a tinut gura doua saptamini. Nimica toata daca ne gindim ca inaltele fete bisericesti date in vileag si-o tin pe-a lor de peste douazeci, treizeci de ani. I-a lasat pe cei opt sa voteze in tihna, apoi pac la Mediafax. Asadar, daca ceea ce sustine sursa e adevarat, nume cu nume, cel putin zece fosti informatori ai Securitatii au participat la alegerea de Patriarh. Unii pro, altii contra Daniel. Astfel ca, in timp ce comentatorii se dadeau de ceasul mortii la gindul ca nu s-ar cuveni sa ajunga intiistatatorul Bisericii Ortodoxe vreun fost turnator, vreo zece venerabili informatori isi intrebau reculesi cugetul pe cine sa aleaga. Fara ca pe vreunul dintre ei sa-l bata gindul marturisirii. Si se pare ca la CNSAS se afla pe lista de asteptare inca pe atitia ierarhi ai BOR.

Dar nici tacerea sursei nu e mai breaza. Motivele acestei taceri sint de-a dreptul perverse. Mai intii sa se aleaga Patriarhul si dupa aceea povestim. O succesiune mizerabila care a primit si penibila binecuvintare a lui Cazimir Ionescu. Sint mai putin turnatori ierarhii pe care i-a distins sursa? Civismul de tip "nu e momentul" seamana bucatica rupta cu tacerea complice la minciuna. Sint platiti angajatii CNSAS din cutia milei de isi permit sa faca dezvaluiri stind cu ochii la ceea ce se intimpla la Patriarhie?

Cu doua saptamini in urma, cinci dintre membrii Colegiului au lipsit dinadins de la sedinta, ca sa nu existe cvorum si sa nu poata fi discutate dosarele despre care a rasuflat sursa. Daca se fac asemenea jocuri, pe bani publici, intr-o institutie in care onestitatea neconditionata ar trebui sa fie primul criteriu de selectie, e momentul sa dea cineva cu matura si la CNSAS. Numai ca in actuala sa formula de organizare n-are cine s-o faca. Dinescu isi raceste gura degeaba, in timp ce baietii cu consemn de la partid se carteleaza pe la colturi.

In Biserica Ortodoxa nu se va intimpla nimic, ne-a anuntat ieri parintele Costel, dupa ce alaltaieri a digerat stirea in tacere.

Biserica are socotelile si nadejdile ei de indreptare a pacatosului, dar macar un regret, acolo, tot ar fi trebuit sa-i scape purtatorului de cuvint al Patriarhiei pentru greu iertabilele activitati extrabisericesti ale venerabililor turnatori. Fiindca, inainte de a fi iertat, pacatosul trebuie sa marturiseasca si apoi sa se caiasca, ceea ce n-am auzit sa se fi intimplat, daca nu cumva cainta s-o fi produs la cuvioase intilniri in grup, prin casele conspirative ale Securitatii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.