In ciuda responsabilitatii pe care i-o confera functia de ministru al Educatiei, Cristian Adomnitei arunca in spinarea primarilor vina pentru starea deplorabila a scolilor. In replica, edilul Capitalei, Adriean Videanu, in calitate de presedinte al A
In ciuda responsabilitatii pe care i-o confera functia de ministru al Educatiei, Cristian Adomnitei arunca in spinarea primarilor vina pentru starea deplorabila a scolilor. In replica, edilul Capitalei, Adriean Videanu, in calitate de presedinte al Asociatiei Municipiilor din Romania (AMR), acuza de "cel mai relevant pas inapoi facut pe calea descentralizarii, de catre un ministru, in ultimii patru ani, atat in privinta responsabilitatii, cat si a alocarii sumelor". Pe fondul disputelor politice, elevii incep, totusi, scoala, chiar si in cladirile neautorizate.
Primarii protesteaza
In numele membrilor AMR, primarul Videanu a protestat ieri, intr-o conferinta de presa, impotriva ministrului Adomnitei: "Am decis sa protestam fata de atitudinea ministrului Cristian Adomnitei de a incerca sa transfere in carca primarilor responsabilitatea neutilizarii sumelor acordate de Guvern pentru reabilitarea scolilor. (...) In acest an, din punct de vedere al descentralizarii, s-a facut un mare pas inapoi. Este, daca vreti, prima masura de recentralizare a unor responsabilitati facuta de vreun ministru in ultimii patru ani. In 2006, Guvernul a alocat fondurile direct consiliilor locale, iar primarii au facut imediat rectificarile bugetare, avand deja deschiderea bugetara si posibilitatea de a demara rapid procedura de licitatie. Eu cred ca ministrul Adomnitei stie ca primarul nu are in buzunar o solutie magica de atribuire a lucrarilor, ci aceasta se face in baza Ordonantei 34/2006", a declarat Videanu.
Adomnitei, la reciclare
Primarul general reclama "acest element birocratic inutil, care a ingreunat intregul proces de reabilitare a scolilor", si ii cere ministrului Adomnitei "sa-si asume responsabilitatea pentru modul defectuos in care au fost alocate sumele comunitatilor locale, nu sa incerce sa o transfere primarilor". Saptamana viitoare se va intruni Comitetul director al AMR, iar ministrul Adomnitei va fi invitat sa "invete si domnia-sa ce inseamna administratia publica locala".
Ministrul Educatiei insista in a exonera de vina inspectoratele scolare. "Singura vina pe care ar putea-o avea, in acest an, inspectoratele scolare este aceea ca nu i-au solicitat destul de mult pe primari, pentru a-i determina si ajuta sa comunice intai licitatiile, sa ajunga sa-si incheie contractele, si abia dupa aceea sa cheltuie si banii", ne-a declarat Adomnitei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.