Ucraina incearca sa depaseasca criza politica in care a intrat in luna aprilie prin alegerile legislative anticipate, programate pe 30 septembrie. Campania electorala, care a inceput oficial pe 2 august, a intensificat disputa dintre presedintele pr
Ucraina incearca sa depaseasca criza politica in care a intrat in luna aprilie prin alegerile legislative anticipate, programate pe 30 septembrie. Campania electorala, care a inceput oficial pe 2 august, a intensificat disputa dintre presedintele prooccidental Viktor Iuscenko si premierul prorus Viktor Ianukovici. Batalia electorala prezinta interes pentru cei o jumatate de milion de romåni din Ucraina, care reprezinta a treia minoritate ca pondere. Candidatul cu cele mai mari sanse pentru a-i reprezenta pe romåni in Rada Suprema a Ucrainei este Ion Popescu, inscris pe listele Partidului Regiunilor al lui Ianukovici. Popescu ne-a declarat ca aceasta alianta electorala permite o imbunatatire a situatiei minoritatii romåne, ca efect al presiunii exercitate de Ianukovici pentru apararea si consolidarea drepturilor celor 11 milioane de rusi. Acesta sustine ca situatia romånilor s-a agravat in perioada administratiei „portocalii“, care a incercat sa-i elimine pe romåni din functiile detinute in plan local. Promisiunile facute de presedintele ucrainean omologului sau romån la inceputul acestui an nu s-au materializat, e xistånd in continuare numeroase probleme - inchiderea unor scoli romånesti, refuzul autoritatilor de a retroceda cladirile, nerecunoasterea unei parti a diplomelor obtinute in Romånia, lipsa bibliotecilor.

Ion Popescu, presedintele Uniunii Interregionale „Comunitatea Romaneasca din Ucraina“, are sanse sa ajunga pentru a patra oara deputat in Parlamentul ucrainean. Ceilalti candidati romani, inscrisi pe listele altor partide, nu se afla in pozitii eligibile. „Partidul Regiunilor va duce un lucru la capat, indiferent daca noi suntem cu ei. Ei si-au luat un angajament prin semnarea Cartei limbilor minoritare (elaborata de Consiliul Europei, n.r.). Lucrul acesta ne ajuta foarte mult: la folosirea limbii romane in administratie, in scoala, mass-media etc. Deoarece majoritatea rusofona sustine Partidul Regiunilor, sunt obligati sa le asigure interesele lor lingvistice. Asigurand interesele lor lingvistice, ei asigura si interesele altor minoritati“, ne-a declarat Popescu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.